Jämställdhet.

2016-05-26 14:00
Allt fler kvinnor i styrelserna: ”Det finns fortfarande mycket att göra”
Allt fler kvinnor i styrelserna: ”Det finns fortfarande mycket att göra”

Kvinnorna tar plats i storbolagen

Jämställdheten ökar i europeiska bolagsstyrelser, visar en ny rapport från European Women on Boards. Men är förändringen bara kosmetisk? Fortfarande sitter färre än 10 procent på vd-positioner och bland mindre företag i Sverige väljs kvinnor bort i styrelsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I en ny studie från European Women on Boards jämförs jämställdhet hos stora bolag i tolv EU-länder. Rapporten visar att antalet kvinnliga styrelseledamöter i Europas största företag nästan fördubblats mellan 2011 och 2015. Idag är andelen 25 procent, att jämföra med knappt 14 för fem år sedan. Och Sverige hänger på i toppen. Näst efter Norge, där 40 procent av styrelserna enligt lagstiftning generellt ska bestå av kvinnor, är Sverige tvåa i Europaligan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Mycket kvar att göra

Men mycket arbete återstår innan det europeiska företagsklimatet kan betraktas som jämställt, menar rapportförfattarna. Fortfarande är andelen kvinnor på chefspositioner oerhört låg. Den siffran har bara ökat från 3 till 3,5 procent. I fyra av tolv undersökta länder finns inte en enda kvinna i vd-position. Dessutom hade endast tre av de nästan 600 företagen fler kvinnor än män i styrelsen.

– På det stora hela finns det fortfarande mycket kvar att göra innan vi kan säga att män och kvinnor verkar på lika villkor när det gäller ledande positioner i den europeiska företagssektorn, säger Roger Barker, verksam vid European Women on Boards, i ett uttalande.

Men även om regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tagit ställning för lagstiftad kvotering och Sverige placerar sig högt i European Women on Boards mätning finns oroväckande tendenser. Dagens Nyheter rapporterade i mars att mindre företag hade betydligt mindre jämställda styrelser än stora. Tidningens granskning visade också att 81,4 procent av allt börsvärde i Sverige kontrollerades av ojämställda styrelser. I 35 procent av alla svenska bolag finns inga kvinnor i styrelsen överhuvudtaget.

Kvotering positivt

I rapporten ”Könskvotering: den medelmåttige mannens kris” studeras resultatet av Socialdemokraternas ”varannan damernas”-kvotering. Principen innebar att varannan person på vallistorna skulle vara kvinna. Forskarna Johanna Rickne, Olle Folke, Tim Besley och Torsten Persson undersökte personerna på vallistorna bland annat utifrån deras resultat på Försvarsmaktens prov vid mönstring. Där testas bland annat IQ-nivå och ledarskapsförmåga, värden som i högsta grad även gör studien applicerbar på näringslivsområdet.

– De här måtten från mönstringen har jättestark korrelation med hur det går för en på arbetsmarknaden, säger Johanna Rickne, som är nationalekonom vid Institutet för Näringslivsforskning.

Deras rapport visade att kvoteringen var positiv för organisationerna. Kompetensnivån ökade, vilket motbevisar den tes som hävdar att organisationers kvalitet och värde faller genom kvotering.

Snedvridna diskussioner

Ett vanligt argument mot kvotering är ett brott mot så kallad meritokratisk rekrytering, och att kvotering därför kommer minska den samlade kompetensen i styrelsen.

– Men ofta handlar det om att medelmåttiga ledare anlitar andra medelmåttor för att bevara sin egen ställning. Med kvotering kan man bryta sådana mönster, säger Johanna Rickne.

Generellt tycker Johanna Rickne att kvoteringsdiskussioner ofta blir snedvridna och handlar om fel saker. Ytterst är det en fråga om jämställdhet snarare än om ekonomisk vinst, menar hon.

– Debatten om kvotering fastnar ofta i typ att kvinnor i styrelser måste leda till att företag presterar bättre på börsen, eller att kvinnor i politiken måste ta upp kvinnofrågor. Men man har ju kvotering för att få en jämlik maktfördelning, det ska inte spela någon roll vad man gör med makten, säger Johanna Rickne.

Läs vidare på nästa sida: Hot om kvotering i Sverige står fast