Hoppa till innehållet

Inrikes

Kvinnliga krögare har fått nog

Kockar från stora delar av landet samlades i Göteborg i början av veckan för att diskutera hur de ska gå vidare efter uppropet #härtardetslut, som Sofia B Olsson (längst ner till höger i vänstra bilden) var med och drog igång efter Dagens ETC:s avslöjande om sexuella trakasserier på Operakällaren.
Kockar från stora delar av landet samlades i Göteborg i början av veckan för att diskutera hur de ska gå vidare efter uppropet #härtardetslut, som Sofia B Olsson (längst ner till höger i vänstra bilden) var med och drog igång efter Dagens ETC:s avslöjande om sexuella trakasserier på Operakällaren. Bild: Emma Thun och Rawpixel.com/shutterstock.com

Dagens ETC

Sextrakasserierna på Operakällaren fick några av Sveriges främsta kvinnliga kockar att koka, och att starta ett eget metoo-upprop. Nu är det dags för nästa steg: en förening som ska jobba för att göra den svenska restaurangbranschen till världens mest jämställda.

En kvinna berättar om hur hon kände sig tvingad att suga av sin chef för att få behålla jobbet, andra berättar om händer på rumpor, om trevande fingrar under skjorttyg, om sex i utbyte mot karriärlyft. Ett drygt år har gått sedan Dagens ETC av­slöjade att omfattande ­sexuella trakasserier varit en del av vardagen på en av Sveriges mest prestigefulla krogar, Opera­källaren, under många år. Anklagelserna riktades dessutom mot mannen högst upp i hierarkin, kungens personlige krögare Stefano ­Catenacci. Avslöjandet gjorde Sofia B Olsson, kock och operativ chef på restaurang Vrå i Göteborg, förbannad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser