Politik.

2016-04-07 12:00
Margot Wallström. Bild: Marcus Ericsson/TT
Margot Wallström.

KU-förhör med Wallström kritiseras

I dag inleds årets utfrågningar i Konstitutionsutskottet. Utrikesminister Margot Wallström (S) är anmäld tre gånger. Bland annat av Aron Modig (KD) som anser att hon uttalat sig motsägelsefullt om utomrättsliga avrättningar i Israel. Men statsvetarprofessorn Tommy Möller menar att flera av de KU-anmälningar som gjorts är ”okynnesanmälningar”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När årets förhör i KU inleds i dag ska utrikesminister Margot Wallström (S) tre olika anmälningar emot sig. De gäller uttalanden efter Arabförbundets möte förra året, kritik för att inte informerat utrikesnämnden efter terrordåden i Frankrike samt uttalanden om utomrättsliga avrättningar i Israel-Palestinakonflikten. Det är Aron Modig (KD), riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson, som står för anmälan kring de utomrättsliga avrättningarna. Han anser att hon skapat förvirring om Sveriges utrikespolitiska linje genom att ha uttalat sig motsägelsefullt och inta fyra olika ståndpunkter vid flera tillfällen förra året. Anmälan lämnades in i slutet av januari.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Utrikesminister Margot Wallström har, när hon uttalat sig om Israel och ”utomrättsliga avrättningar”, i två interpellationsdebatter riksdagen och i SVT:s Agenda, hävdat fyra olika otydliga, motsägelsefulla och sinsemellan oförenliga ståndpunkter, skriver Aron Modig i sin anmälan.

Motstridiga uttalanden

Han menar att Margot Wallström sagt att både Israel och Palestina begår utomrättsliga avrättningar men sedan tagit tillbaka detta för att till sist svänga igen och säga att det finns starka misstankar för att Israel faktiskt gör sig skyldig till sådana avrättningar. Modig menar att Sveriges utrikespolitik i stor utsträckning formas genom uttalanden och hänvisar till tidigare fall då KU riktat kritik mot motstridiga eller felaktiga uttalanden.

– Jag menar därför att det kan finnas grund för Konstitutionsutskottet att pröva om utrikesministern brustit i sin uttalandepolitik, skriver Modig.

Tommy Möller, professor i Statsvetenskap har tidigare riktat kritik mot att KU de senaste åren kommit att användas som politisk verktyg av oppositionen i allt högra utsträckning. Han vill inte recensera anmälan som Aron Modig lämnat in men menar att flera av vintern anmälningar inte uppenbart förtjänar att granskas av KU.

– Jag gick i genom de flesta anmälningarna tidigare i vintras. Av de jag tittade på då var det egentligen ingen som jag tyckte på ett självklart sätt förtjänade granskning i utskottet. De är lämpligare att ha som debattartiklar eller interpellationer i riksdagen, säger Tommy Möller.

KU:s huvuduppgift är att granska om regeringen och dess medlemmar sköter sig arbete enligt grundlagen. Men den senaste tiden har det allt mer börjat likna ett forum för politisk uppmärksamhet menar Tommy Möller.

– Okynnesanmälan är ett starkt ord men jag hittar inget bättre. Det är ett ord som syftar till att man får politisk uppmärksamhet kring kritik mot regeringen, säger han.

Ändrad praxis

Han betonar dock att de flesta anmälningar som lämnas in har någon slags juridisk infallsvinkel men att KU:s praxis ändrats på senare år.

– Om man går tillbaka i tiden fanns en mer opartisk granskning i den mening att man hade en mer strikt juridisk infallsvinkel i sitt arbete och mindre partipolitisering. Jag ser ingen möjlighet att ersätta KU med en opolitisk granskning men däremot vilar ett stort ansvar på de politiska aktörerna att hålla sig inom de ramar som KU var avsett för. Det är mer sättet utskottet fungerar på i dag än själva systemet som jag tycker är fel, säger Tommy Möller.

Läs vidare på nästa sida: Aron Modigs kritik och det Wallström ska svara på