Hoppa till innehållet

Inrikes

Krögarna blir rika på matfusket

”Alla kanske inte förstår det, men en grillad entrecote med bea för 139 kronor går inte ihop", säger kökschefen Christopher-Robin Esphagen. Personerna på bilden har inget med texten att göra.
”Alla kanske inte förstår det, men en grillad entrecote med bea för 139 kronor går inte ihop", säger kökschefen Christopher-Robin Esphagen. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Bild: Bild: Anton Borgström

Dagens ETC

Med halvsanningar på menyn och halvfabrikat i maten kan oseriösa krögare tjäna stora pengar. Fusket på landets krogar har blivit vardagsmat.

Med halvsanningar på menyn och halvfabrikat i maten kan oseriösa krögare tjäna stora pengar. Nästan varannan restaurang som kontrollerats anger att de serverar råvaror som inte finns i köket. Fusket på landets krogar har blivit vardagsmat.

– Nuförtiden är det kreti och pleti som öppnar restaurang, säger Christopher-Robin Esphagen, kökschef på en krog i Stockholm med många år i krogbranschen bakom sig.
– Det är en blandning av okunskap och jakt på snabba pengar. Alla kanske inte förstår det, men en grillad entrecote med bea för 139 kronor går inte ihop. Sådant gör en förbannad, för det drar ner oss andra som är seriösa.
Hästlasagne, datumfiffel och fläskkött i oxfiléförpackning – efter senaste årets skandaler har medvetenheten om matfusket ökat. Kraven på butiker och leverantörer likaså.
Men medvetna val i matbutiken motsvaras inte alltid av vad vi beställer på restaurangen. På menyerna redovisas sällan råvarornas ursprung och på tallriken är det svårare att bedöma vad man faktiskt betalar för.
Och här finns pengar att tjäna för mindre nogräknade aktörer.
– Låtsaskrögarna fuskar med allt möjligt, men kött är enklast och ger mest pengar, säger Christopher-Robin Esphagen.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser