Inrikes.

2018-06-16 17:15
Överläkaren Christer Borgfeldt menar att insjuknad i cancer kan bli en fråga om socioekonomiska förutsättningar om skolelever genom det nationella vaccinationsprogrammet får ett bristfälligt HPV-vaccin. ”Välbeställda föräldrar kommer givetvis att ge sina  Bild: Heiko Junge
Överläkaren Christer Borgfeldt menar att insjuknad i cancer kan bli en fråga om socioekonomiska förutsättningar om skolelever genom det nationella vaccinationsprogrammet får ett bristfälligt HPV-vaccin. ”Välbeställda föräldrar kommer givetvis att ge sina

Kritiker: Billigt vaccin kan kosta unga livet

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fakta HPV-virus

• HPV-viruset orsakar inte enbart livmoderhalscancer, utan även mun-, svalg- och analcancer. Det senare drabbar så gott som uteslutande homosexuella män. Överläkaren Christer Borgfeldt förklarar att dödligheten i denna cancerform är hög, i och med att män inte kallas till cellprovstagningar på samma sätt som kvinnor. Därför hoppas han att socialdepartementet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och beslutar om att även pojkar ska inkluderas i det nationella vaccinationsprogrammet mot HPV.     

• De flesta som drabbas av HPV-relaterad livmoderhalscancer befinner sig i medelåldern. Cancerformen slår med andra ord mot relativt unga personer.

3 vaccintyper finns att tillgå:

• ”Vaccin 1” ger direkt skydd mot två HPV-typer (inget kondylomskydd).

• ”Vaccin 2” ger direkt skydd mot fyra HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom).

• ”Vaccin 3” ger direkt skydd mot nio HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom).

100 miljoner. Så mycket bidrar staten med årligen, för HPV-skydd.   Pengar som enligt Christer Borgfeldt skulle räcka till det dyrare vaccinet, som tillhanda-håller ett bredare HPV-skydd.

70 procent av de HPV-relaterade cancer-sjukdomarna utrotas med ”Vaccin 1”.

95 procent av de HPV-relaterade cancer-sjukdomarna utrotas med ”Vaccin 3”.