Inrikes.

2016-02-22 09:28

Kritiken växer mot rikspolischefen

Den nye rikspolischefen Dan Eliasson har bara suttit på posten i ett drygt år, men det börjar redan höjas röster för att han ska kliva åt sidan. Hans framtid inom rikspolisstyrelsen hänger på att omorganiseringen lyckas.

Dan Eliasson har tidigare varit chef både på Försäkringskassan och Migrationsverket och han är van vid att det stormar. På Försäkringskassan blev han inblandad i en jävsdiskussion efter att en av cheferna han anställt i sin tur anställde sin flickvän och tog med henne på en resa till Miami. Bo Wennström, rättsvetenskaplig professor vid Uppsala universitet, lyfter fram Dan Eliasson som en av tre anledningar till att polisens omorganisation inte fungerar i dag.

– Dels har vi Beatrice Asks styrning, sedan har vi managementproblemet och till sist är det valet av Dan Eliasson som rikspolischef. Han är relativt okunnig om polisen, säger han.

Enligt Bo Wennström brukar traditionen vara att den som utreder en stor reform också blir chef över myndigheten, men Thomas Rolén fick aldrig erbjudandet. Han begärde två miljarder kronor ytterligare till polisen. Det gjorde inte Dan Eliasson. 

Flera poliser som Dagens ETC har pratat med, men som vill vara anonyma, har berättat att alla förväntade sig att Thomas Rolén skulle få tjänsten. Oberoende av varandra spekulerar alla i att Dan Eliasson valdes för att regeringen ville ha inflytande över polismyndigheten och att det var lättare med Dan Eliasson på posten som rikspolischef. 

– Jag kan inte spekulera i orsak, jag levererade organisationen och budgetyrkandet. Jag anställde också hela ledningen. Varför jag inte tillfrågades vet jag inte utan det får du fråga politikerna om. Det är ju regeringen som har utnämningsmakten och de valde den som var mest lämpad för uppdraget och det var inte jag, säger Thomas Rolén.

När Lisa Nitz, polisförbundets ordförande, får frågor om Dan Eliassons tillsättning och förtroendet för honom nu blir hon tyst och väger orden på guldvåg.

– Nu är det viktigt att den som har det uppdraget fullföljer det på bästa sätt, säger hon till slut.

Är Dan Eliasson rätt person för det uppdraget?

– I dagsläget diskuterar vi inte frågan från en annan utgångspunkt än att han måste vara det. Men däremot kan vi säga så här, det finns en allvarlig förtroendeskada med det som har hänt under det gångna året.

Vem hade polisförbundet velat se som rikspolischef inför 2015 när Dan Eliasson valdes?

– Den frågan låter jag vara obesvarad.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter