Inrikes.

2017-11-22 09:50
Annelie Nordström, politiker i Fi och Kommunals tidigare ordförande. / Tobias Baudin, Kommunals ordförande. Bild: Pontus Lundahl/TT / Marcus Ericsson/TT
Annelie Nordström, politiker i Fi och Kommunals tidigare ordförande. / Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

Kritiken mot IF Metall: ”Har inte gjort upp med machokulturen”

Ett antal drabbade kvinnor vittnar om en tystnadskultur inom fackförbundet IF Metall, visar Dagens ETC:s granskning.

Nu kommer kritik från Kommunal mot hur fackförbundet hanterat de sexuella trakasserierna inom förbundet. Men IF Metalls styrelse förnekar att några fel har begåtts.

En 32-årig IF Metall-man misstänks för grov kvinnomisshandel i samband med en facklig kurs. En annan man från samma förbund, 42-åringen, ska ha sexuellt trakasserat minst tre kvinnor. Enligt kvinnorna har det pågått under flera år i anslutning till fackliga kurser och möten. IF Metall har försökt tysta ner männens agerande, hävdar de drabbade kvinnorna. Och kvinnan som ska ha utsatts för misshandel i samband med en facklig kurs upplever att hon inte fått något stöd från sitt fackförbund.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Så skulle det aldrig gå till i Kommunal, hävdar Annelie Nordström, Kommunals tidigare ordförande och numera politiker i Feministiskt initiativ.

– När jag var vice ordförande hade jag ett särskilt ansvar för personalfrågor. När allvarliga saker hände var jag personligt engagerad i alla fall och hade direktkontakt med medlemmarna, säger Annelie Nordström som lämnade Kommunal förra året.

Trakasserier på kursgård

I gårdagens granskning berättade Dagens ETC också om hur två kvinnor från Kommunal sexuellt trakasserades av två män från IF Metall på Runö folkhögsskola som ägs av LO. Kommunals ordförande Tobias Baudin är kritisk till att IF Metall frågat ut de drabbade kvinnorna om hur mycket de hade druckit kvällen då de blev utsatta för trakasserier.

– Det är absolut inte en relevant fråga. Det ska inte förekomma sexuella trakasserier oavsett om det är alkohol inblandat eller inte. Det är förövaren som gjort fel och ingen annan, säger Tobias Baudin som tillägger att han i övrigt tycker IF Metall tagit trakasserierna på allvar.

Händelsen har inte påverkat relationerna mellan förbunden, men Tobias Baudin kräver att IF Metall agerar mot de misstänkta männen. Han vill inte uttala sig om hur utbredd sexismen är inom IF Metall.

– Den inblicken har jag inte. Men där det finns män uppstår det sexuella trakasserier, så är det. Det finns inom IF Metall men även i flera andra förbund.

”Enkelt att kalla sig feminister”

IF Metall-kvinnorna som intervjuats i granskningen är kritiska till att förbundet kallar sig feministiskt. Fackförbundet Byggnads har trots en ännu större mansdominans bearbetat machokulturen på mer ingående sätt än IF Metall, hävdar Annelie Nordström.

– Jag tror inte att de har brytt sig lika mycket inom IF Metall. Det är enkelt att kalla sig feminister, men det blir bara yta. Det hjälper inte att sätta dit en kvinna som ordförande om man inte jobbar med grundvärderingarna på riktigt.

”Ingen tystnadskultur”

IF Metalls förbundssekreterare Anna Jensen-Naatikka delar inte uppfattningen att det finns ett strukturellt problem med sexism och en tystnadskultur inom förbundet. 

– På kongressen 2014 beslutade vi att bli ett feministiskt förbund. Sedan dess har vi utbildat alla våra avdelningsstyrelser och alla anställda i jämställdhet. Men det är ett stort förbund med många förtroendevalda, och det kan finnas personer som inte riktigt bottnar i vår värdegrund.

I fallet med Eva som ska ha utsatts för en misshandel säger Anna Jensen-Naatikka att facket inte kan föregå brottsutredningen men beklagar om hon inte upplevt att hon fått stöd från förbundet.

– Vi har ingen avsikt att ifrågasätta hennes version. Men jag vet att Robert Fredriksson varit i kontakt med  henne sex eller sju gånger. Men jag tycker att hon ska kontakta oss så vi får resonera om saken och erbjuda det stöd hon behöver, säger Anna Jensen-Naatikka och hänvisar till Robert Fredriksson, ordförande för IF Metall Mälardalen.

Visselblåsare fick gå

Dagens ETC har intervjuat Johan Sandberg som när han fick vetskap om sextrakasserier agerade visselblåsare för att IF Metall skulle avsätta 42-åringen. Men han hävdar att det istället blev han, visselblåsaren, som blev fråntagen sitt fackliga uppdrag som straff för att han sa ifrån.

Anna Jensen-Naatikka ifrågasätter den berättelsen och tillägger att ledningen inte kan lägga sig i de lokala fackklubbarnas beslut.

– Vi är ett demokratiskt förbund, och alla nivåer är suveräna och väljs av sina medlemmar. Den informationen jag har fått är att han inte fick ha kvar sina uppdrag på klubben på grund av att han misskött sina förtroendeuppdrag. Det är medlemmarna som väljer.

Men vem ska våga säga ifrån om det här riskerar bli en konsekvens?

– Vi ska ha ett sådant klimat i vår organisation att när det händer saker ska man också slå larm.

Robert Fredriksson, som också är ledamot i IF Metalls styrelse, anklagas för att ha försökt tysta ner övergreppen. Men Anna Jensen-Naatikka säger att hon har fullt förtroende honom.

– Utifrån den informationen jag har fått har han agerat korrekt. I alla händelser som sker kan man vara efterklok. Det som skulle ha skett är att vi skulle ha fått kännedom centralt om det som hänt tidigare.

IF Metall-män misstänkta för övergrepp

32-åringen

Misstänks för misshandel

Uppdrag: Ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige. Ordförande för lokal fackklubb samt ungdomsansvarig för IF Metall. Avgick från alla förtroendeuppdrag våren 2017.

42-åringen

Tre kvinnor anklagar honom för sexuella trakasserier under flera års tid. Polisutredning nedlagd.

Uppdrag: S-ledamot i kommunfullmäktige, styrelseledamot IF Metall Mälardalen. Avgick från alla förtroendeuppdrag våren 2017.

IF Metall-männen på kursgården

Anklagas för sexuellt ofredande/trakasserier i samband med en facklig utbildning i slutet av oktober i år.

IF Metall tystade ner sexuella trakasserier

Ett antal drabbade kvinnor vittnar om en tystnadskultur inom fackförbundet IF Metall, visar Dagens ETC:s granskning som publicerades igår.

Nu kommer kritik från Kommunal mot hur fackförbundet hanterat de sexuella trakasserierna inom förbundet. Men IF Metalls styrelse förnekar att några fel begåtts.

Förbud mot repressalier

I artikeln intill beskrivs hur visselblåsaren Johan Sandberg blev av med sina fackliga uppdrag efter att ha ställt krav på förövares avgång.

När fackförbunden i sitt dagliga arbete använder diskrimineringslagen vet de att sådant kan rymmas inom vad som kallas repressalier, vilket är olagligt.

Skyddet mot repressalier omfattar även den som medverkat i en utredning enligt diskrimineringslagen, liksom den som avvisat eller fogat sig i trakasserier eller sexuella trakasserier.

Exempel på repressalie­åtgärd kan vara att en utlovad förmån uteblir.

Feministiskt  fackförbund

IF Metall kallar sig ett feministiskt fackförbund sedan kongressen 2014.

Har 313 000 medlemmar inom den svenska industrin. Förbundet organiserar arbetare inom bland annat plast-, stål-, kemi- och verkstads­ industrin.

Omkring 20 procent av medlemmarna är kvinnor. IF Metall har länge präglats av en machokultur och har kritiserats för att ha bromsat jämställdhetspotten som Kommunal drivit för att höja kvinnors löner inom LO-kollektivet.