Inrikes.

2019-06-14 09:00
  • Ingela Nylund Watz
    Ingela Nylund Watz
Puffetikett
Dagens ETC

Kritik från bolag i kommunerna

Det är inte bara elnäts­jättarna som har problem med regeringens planer på att tvinga dem att ersätta vinstuttag med investering. Även från kommunernas mindre bolag kommer in­vändningar.

Enligt remissvaren (som regeringskansliet har begärt in) är inte enbart de stora elnätsjättarna kritiska till det nya lagförslaget som begränsar bolagens möjligheter till att dela ut vinster till sina ägare.

Även ett antal lokala elnätsbolag i S-styrda komm­uner är motsträviga och vill att regeringen backar från att införa lagändringen – däribland i Västerås, Luleå, Boden, Umeå, Lysekil och Södertälje.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Direkta konsekvenser”

Södertäljebaserade Telge Nät befarar att en konsekvens kan bli att planerade investeringar i elnätet måste skjutas på framtiden:

– Detta får direkta konsekvenser i möjligheten till att genomföra investeringar och förstärkningar med negativa följder i möjligheten till att kunna säkerställa komm­unernas utbyggnadsmål i exploateringar kopplat till mål i bostadsbyggande, skriver bolagets vd Håkan Karlsson, i sitt remissvar.           

”Ekonomiska intressen”

Men styrande socialdemokrat­iska kommunalpolitiker är av en annan åsikt.

Ingela Nylund Watz, ordförande för Socialdemokraterna i Södertälje, säger sig inse att det finns viktigare frågor att prioritera politiskt än elnätsbolagens möjligheter till att fortsätta plocka ut skyhöga vinster.

– Vi inser att regeringen har större överväganden att göra än elnätsbolagen, som svarar utifrån sina egna ekonomiska intressen, oavsett vem ägaren är, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Tre bolag dominerar

Konflikt med regeringen

Enligt elnätsbolagen är höjningen av elnätsavgifterna en konsekvens av det stora investeringsbehovet som råder. Men de senaste fem åren har ­elbolagen höjt sina elnätsavgifter med mellan sex till åtta procent per år ­— samtidigt som enbart en procentenhet av den för­tjänsten har gått till utbyggnad och investeringar.

Att hårdare regleringar av vinstuttag och krav på ­investeringar skulle leda till elbrist, är därmed inget annat än skrämselpropaganda, enligt energiminister Anders Ygeman (S).

Avgifterna har ökat

De tre stora bolagen Vattenfall, Ellevio och Eon har monopol på elnäten i 141 av 290 kommun­er, vilket ger dem en mycket avgörande position och deras prisjusteringar slår igenom stort.

Under den senaste femårs­perioden har elnätsavgifterna ökat med nära 26 procent.