Inrikes.

2017-11-17 12:30
Demonstrationer i Bonn. Bild: Roland Weihrauch/AP/TT
Demonstrationer i Bonn.

Kravet på världsledarna vid klimatmötet: ”Höj ambitionerna”

Idag avslutas klimattoppmötet COP23 i tyska Bonn. Många aktivister på plats kämpar in i det sista för att få världsledarna att höja sina ambitioner i klimatarbetet.

COP23 närmar sig sitt slut, och idag hålls de avslutande förhandlingarna om hur klimatmålen som fastställdes i Paris år 2015 ska omsättas. Syftet med årets klimatkonferens har framför allt varit att diskutera hur avtalet ska fungera – till exempel hur det ska vara möjligt att kontrollera att de mål som länderna sätter upp efterlevs.

Samtidigt visar flera studier vikten av att länderna vidtar kraftfulla åtgärder för att minska de globala koldioxidutsläppen, som – efter att ha legat stilla i två år – nu ser ut att öka med ungefär två procent.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En nyligen publicerad FN-rapport slår fast att de enskilda ländernas åtaganden är långt ifrån tillräckliga för att nå Parisavtalets mål om att hejda uppvärmningen till 1,5–2 grader. De pekar istället mot en temperaturhöjning på minst tre grader.

Många utvecklingsländer har därför visat en frustration över att klimattoppmötet inte fokuserat på hur länderna ska öka sina ambitioner för att minska koldioxidutsläppen – något som inte ska diskuteras förrän år 2023. En annan knäckfråga är hur klimatomställningen ska finansieras.

”Som en tjuv”

En av de tusentals personer som rest till Tyskland för att sätta press på politikerna och få länderna att höja sina ambitioner i klimatarbetet är Timoci Naulusala, tolv år, från det lilla öriket Fiji. Han har själv fått erfara klimatförändringarnas förödande effekter i form av extremväder och naturkatastrofer.

– Klimatförändringarna är som en inbrottstjuv som kommer på natten. De inte bara stjäl, utan även dödar och förstör. Om vi inte handlar nu kanske vi förstör framtiden för hela mänskligheten, -säger han i ett uttalande.

Han uppmanar världsledarna att vidta klimatåtgärder för att inte bara rädda sitt eget hem, utan alla hem för de barn som bor i Stilla havsregionen.

Fiji, som också är ordförandeland under mötet, hör till de länder som drabbas värst av klimatförändringarna.

COP23

Fokus för årets klimatkonferens, COP23, är att arbeta fram riktlinjer för hur Parisavtalet ska implementeras. Förhoppningen är att det internationella samfundet kommer så långt i processen att ett regelverk kan vara klart till COP24 i Polen nästa år.