Inrikes.

2016-07-11 09:25
Jiang Millington har två barn med varsin neuropsykiatrisk funktionsvariation. Länge har hon slagits för att de ska få den särskilda anpassning av undervisningen som de har rätt till. Bild: Jörgen Lund
Jiang Millington har två barn med varsin neuropsykiatrisk funktionsvariation. Länge har hon slagits för att de ska få den särskilda anpassning av undervisningen som de har rätt till.

”Kränkande att behöva höra de här sakerna”

Jiang Millington har under lång tid slagits för att hennes barn ska få den särskilda anpassning av undervisningen som de enligt skollagen har rätt till. Hennes 12-åriga dotter Lisa har inte varit i skolan sedan hon var 9 år.
  – De sa att hon var komplett obildbar, säger Jiang Millington.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jiang Millington från Sundbyberg har två barn med varsin neuropsykiatrisk funktionsvariation. Dottern Lisa som är 12 år har diagnosticerats med högfungerande autism och har inte varit i skolan sedan i tredje klass, då hon bröt ihop fullständigt, grät okontrollerat och vädjade om att få slippa utsättas mer för den skolmiljö hon inte klarade av att hantera.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Hon grät tills hon blev helt okontaktbar. Jag klarade inte av att ta tillbaka henne till den skolan, säger Jian Millington som sedan dess har slagits för att hennes dotter ska få rätt stöd för att klara av skolgången.

Den sista skolan dottern Lisa skrevs in på var resursskolan Helleborusskolan i Täby, där hon fick hoppa in i femte klass.

– De gjorde inte mycket för Lisa, utan sa att hon var komplett obildbar och anklagade mig för att helt sakna föräldraförmåga, säger Jiang Millington som valde att anmäla Helleborusskolan till Skolinspektionen, vilka gav henne rätt och framförde skarp kritik mot skolans huvudman.

– De svarade att det är ovidkommande huruvida jag är en bra förälder eller inte, eller om Lisa har jättestora inlärningsproblem, huvudmannen har ändå ett ansvar för att ge henne en fungerande skolgång, säger Jiang Millington.

Djup depression

Sonen Kim är 16 år och har diagnosticerats med adhd. I fjärde klass blev han antagen till Adolf Fredriks musikklasser, i Stockholm.

– Kim har brakmycket adhd och är knappast någon körgosse, så det fungerade inte alls. Han blev djupt deprimerad och suicidal.

Räddningen blev Magelungens resursskola.

– Den skolan räddade inledningsvis livet på Kim. De var fantastiskt bra på att erbjuda struktur, ramar, förståelse och vänlighet. Men de är sämre på att anpassa undervisningen efter min sons inlärningssvårigheter. De säger att han ska härda ut, att han måste vänja sig, att han kan bara han vill. Det är så kränkande att han ska behöva höra de här sakerna, från en skola som påstår sig vara anpassad till hans problematik. Det är så pass grundläggande adhd-kunskap att det inte handlar om vilja eller inställning, säger Jiang Millington.

Fotnot: Lisa och Kim heter egentligen något annat.

Relaterade artiklar