Hoppa till innehållet

Konspirationsteorier

Konspirationsteorier vanligast bland SD-väljare

Många roas av konspirationistiska teorier och tycker att de är spännande, men det finns också ett allvar i att de är så pass utbredda som de är. ”Den är en miljö som fjärmar sig från och inte tror på den demokrati vi är vana vid”, säger Daniel Poohl.
Många roas av konspirationistiska teorier och tycker att de är spännande, men det finns också ett allvar i att de är så pass utbredda som de är. ”Den är en miljö som fjärmar sig från och inte tror på den demokrati vi är vana vid”, säger Daniel Poohl. Bild: Bild: Anders Wiklund/TT

Dagens ETC

Enligt en ny undersökning som Expo och Ungdomsbarometern har gjort tror många svenskar att världen styrs av hemliga sällskap, ett tankesätt som återfinns i miljöer som fjärmar sig från den demokrati vi är vana vid. –Det finns en lång röd tråd historiskt av sådana konspirationistiska ideologier som lierat sig med reaktionära krafter, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.

I dagarna skrev Expo och Ungdomsbarometern en debattartikel där de bland annat berättar att en ny undersökning från Ungdomsbarometern visar att åtta procent av ungdomar (15 till 24 år) och elva procent av vuxna (25 till 49) tror att världen styrs av hemliga sällskap. Konspirationistiska teorier, som ser dolda makteliter, har funnits länge.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln