Inrikes.

2020-09-16 12:11
  • Jessica Ekerbring
    Jessica Ekerbring
  • Jari Puustinen
    Jari Puustinen
Puffetikett
Dagens ETC

Kommunerna oroas av ökat bidragsberoende under krisen

I Örebro och i Eskilstuna har kostnaden för det ekonomiska biståndet ökat kraftigt under sommaren. Men medan man i Örebro har täckt kostnaderna med pengar från andra delar av kommunbudgeten, tror man i Eskilstuna på att ändra i socialförsäkringssystemet för att kostnaderna inte ska skena.

”Jag oroar mig för att förtjänsten av att gå från bidrag till arbete ska bli för liten”, säger Jari Puustinen (M), ordförande för vuxenutbildnings- samt arbetsmarknadsnämnden i Eskilstuna.    

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Örebro är Jessica Ekerbring (S), ordförande för vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, oroad över de ökade utgifterna för ekonomiskt bistånd. I Örebro kommun har kostnaden ökat med 14 procent i jämförelse med förra året.

– Det är väldigt oroande. Coronakrisen gör att våra utsatta grupper, med exempelvis långtids­arbetslösa, hamnar ännu längre ifrån arbetsmarknaden, säger hon.

Inte enbart coronaeffekt

Men Jessica Ekerbring ser också att ökningen inte enbart beror på coronakrisen.

– Att den här gruppen i högre utsträckning vände sig till försörjningsstödsenheten på socialtjänsten, för att få ekonomiskt bistånd, märkte vi av redan under hösten 2018, då den kraftiga omdaningen av Arbetsförmedlingen inleddes, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Politikerna i vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden satte sig ned för att leta pengar i kommun­budgeten.

– Vi fick loss 40 miljoner som vi riktat mot utbildnings- och arbetsmarknadsåtgärder, för att få ut denna utsatta grupp i arbete, säger Jessica Ekerbring.

”Går ut över välfärden”

I Eskilstuna är även Jari Puustinen (M), ordförande i vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, oroad över utvecklingen. Här, i Eskilstuna kommun, har kostnaden för det ekonomiska biståndet ökat med 16 procent jämfört med förra året.

– Självklart är vi jätteoroliga, pengarna till detta måste ju komma från något annat håll i kommunbudgeten, så detta kommer att gå ut över välfärden på det ena eller andra sättet, säger han.

Jari Puustinen säger att det behövs en systemomställning för att människor inte ska fastna i bidrags­beroende.

– Det som oroar mig är inlåsningseffekterna – alltså att människor ska bli kvar i bidragsberoende när förtjänsten av att gå över till ett arbete blir för liten. På kommunen kan vi ju inte göra annat än att följa socialtjänstlagen. Därför ser jag det som upp till regering och riksdag att ändra i socialförsäkringssystemet. Annars kommer kostnaden för detta bara att fortsätta skena, säger han.   

Ekonomiskt bistånd

I en femtedel (20 procent) av alla kommuner har kostnaden för det ekonomiska biståndet ökat med över 15 procent under sommarmånaderna juni och juli.

I Örebro har kostnaden ökat med 14 procent.

I Eskilstuna med 16 procent.