Inrikes.

2014-05-19 16:34
Avslaget från kommunen.
Avslaget från kommunen.

Kommunen stoppar soppkök – hemlösa "inte önskvärda" i stadsbilden

Soppkök Stockholm får inte längre servera hemlösa mat på Medborgarplatsen i Stockholm. "Inte önskvärt att skapa träffpunkter för människor med särskild problematik", står det i beslutet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Soppkök Stockholm har serverat hemlösa mat på Medborgarplatsen i Stockholm ungefär en gång i månaden under två år. Men nu är det slut med det. Polismyndigheten i Stockholms län stoppar verksamheten efter rekomendation från Trafikkontoret.

"Tiill hemlöshet hör oftast blandmissbruk och psykisk sjukdom. Det är inte önskvärt ur stadens synpunkt att skapa träffpunkter för människor med särskild problematik på allmän plats och i synnerhet inte på stadens centrala torg. Trafikkontoret anser att denna typ av verksamhet bör bedrivas i lämpliga lokaler i samråd med myndigheter och polis", skriver Trafikkontoret i sitt beslut.

– Vi har varit på medborgarplatsen i två år. Det har aldrig hänt något allvarligt som har hotat någons säkerhet, säger Elin Jakobsson, en av de ansvariga bakom Soppkök Stockholm.

Tillstånd månadsvis

Organisationen söker tillstånd månadsvis för de tält och bord som ställs upp på Medborgarplatsen. Först meddelade trafikontoret Elin Jakobsson om att det inte kunde bli något tillstånd för soppkök i maj, på grund av EU-valet.

– Anledningen var att det skulle vara fullt på Medborgarplatsen. Att det inte finns plats känner jag är en godtagbar ursäkt, säger hon. 

Sedan meddelade Trafikkontoret henne att det inte skulle bli något tillstånd för juni eller juli heller. Elin Jakobsson blev rasande när hon fick se det skriftliga beslutet med motiveringen om att "det inte är önskvärt ur stadens synpunkt att skapa träffpunkter för människor med särskild problematik"

– Jag blir så himla arg över att människor som lever i en utsatt situation utmålas som monster. De här personerna ska gömmas, hatas och avskys. Istället borde folk blir arg på det faktum att människor lever såhär i Sverige 2014.

Tänker överklaga

Soppkök Stockholm kommer att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

– Det har redan hört av sig jättemånga som vill hjälpa till med själva överklagan. Det här ska inte vara något de kommer undan med, säger Elin Jakobsson.

Uppgifterna om det indragna tillståndet sprids också i sociala medier och reaktionerna är starka. "Vad sjukt!" "VAD HÄNDER MED SVERIGE" och Vi ska kämpa för det här, och vi ska kämpa för alla som inte kan kämpa" är några av kommentarerna på Facebook.

Dagens ETC söker ansvariga på Trafikkontoret i Stockholm.