Hoppa till innehållet

Inrikes

Hon måste ha hjälp med allt – nu drar kommunen in assistansen

Hanna Grahn bor idag i en egen lägenhet och har sysselsättning genom daglig verksamhet. Men det är bara möjligt tack vare assistans. Familjen fruktar nu vad som ska hända när den dras in.
Hanna Grahn bor idag i en egen lägenhet och har sysselsättning genom daglig verksamhet. Men det är bara möjligt tack vare assistans. Familjen fruktar nu vad som ska hända när den dras in. Bild: Bild: Privat

Dagens ETC.

Hanna Grahn har en hjärnskada sedan födseln. Hon behöver hjälp med nästan allt men tack vare att hon har haft assistans har hon kunnat leva ett aktivt och självständigt liv. Men nu har både staten och kommun dragit in insatserna. – Vi är väldigt oroliga. Mycket av det som går av sig självt för oss andra klarar hon inte av själv, säger brodern Albin Grahn.

Hanna Grahn har haft assistans enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, sedan den kom 1994. Hanna var då nio år. Idag är hon 34 och lever ett aktivt liv. Hon bor i en egen lägenhet, har sysselsättning genom daglig verksamhet. Hon har haft hund fram till för något år sedan, åker skidor och tar längre promenader. Enligt hennes familj, gode man och assistansbolaget som har hennes ärende är assistansen avgörande för att Hanna ska kunna leva sitt liv så fritt och tryggt som hon idag gör.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser