Hoppa till innehållet

Inrikes

Kommer EU lagstifta om lönerna i Sverige?

”Vårt medlemskap är inte möjligt om vi inte får ha kvar vår kollektivavtalsmodell. Att Sverige skulle tvingas in i en modell som ju skulle fungera sämre, det finns inte på kartan”, säger Marita Ulvskog (S).
”Vårt medlemskap är inte möjligt om vi inte får ha kvar vår kollektivavtalsmodell. Att Sverige skulle tvingas in i en modell som ju skulle fungera sämre, det finns inte på kartan”, säger Marita Ulvskog (S). Bild: Bild: Europaparlamentet

Dagens ETC.

Under valrörelsen har flera politiker i Europa förespråkat att nivån för minimilöner ska beslutas på EU-nivå. De svenska facken riskerar nu att hamna i konflikt med den europeiska arbetarrörelsen om frågan tas upp, eftersom lagstiftning skulle strida mot den svenska modellen.

Valrörelsen är över. En av frågorna som diskuterats i flera länder är en reglering av minimilöner på EU-nivå. För parterna på den svenska arbetsmarknaden är detta inga goda nyheter, eftersom vi som bekant har en modell där fack och arbetsgivare genom förhandling sluter avtal om lönenivåer. Att ens nämna lagstiftning på området brukar få både arbetsgivare och fack att sparka bakut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser