Forskningsrapporten, som läggs fram av IATP (Institute for Agriculture and Trade Policy), kommer strax före EU-kommissionens koldioxidinitiativ för jordbruket och EU Observer har gått igenom ett utkast. Målsättningen i EU-initiativet är att fånga in mer koldioxid i jordmånen. En metod man hoppas ska kunna leda till klimatneutralitet inom jordbruket så snart som 2035. Utkastet till initiativet föreslår att jordbrukare ska få ekonomisk ersättning för infångande av koldioxid i jordlagren på deras åkrar, något som då skulle kunna bli ”en ny inkomstkälla för jordbruksnäringen”.
Miljöorganisationer kritiska
Miljöorganisationer och institut inom EU är dock kritiska och menar att det här förslaget inte är något annat än ännu en missad möjlighet att adressera den stora klimatpåverkan som jordbruket, genom kött- och mejeriproduktionen, bidrar med.
– Klimatavtrycket från Europas stora kött- och mejeriproducenter konkurrerar med fossilbränslebolagens, ändå får de fortsätta helt obehindrat, säger IATP-chefen Shefali Sharma, till EU Observer, och tillägger:
– EU-kommissionen kommer att skänka de stora kött- och mejeriproducenterna en tidig julklapp om man lägger sin tyngd, och skattebetalarnas pengar, på de här mycket tveksamma lösningarna som går ut på att fånga in koldioxid i jordlagren.
Klimatexperter varnar också för att koldioxid som fångas i jordmånen allt för lätt kan släppas ut i atmosfären igen till följd av översvämningar, torka, eller eldsvådor. IATP:s analys visar dessutom att inget av Europas 20 största kött- eller mejeriproducerade bolag har någon målsättning om att skifta om till koldioxiduppfångande jordbruk, eller bort från den lukrativa köttproduktionen.
LRF positiva
På Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är man dock försiktigt positiva till EU-kommissionens förslag om att ersätta jordbrukare för att fånga upp koldioxid i jordlagren på sina åkrar.
– Det är positivt att EU-kommissionen i det här förslaget lyfter värdet av att öka mullhalten i jordbruksmarken, då det har många positiva vinster för markstruktur och markens biologiska mångfald förutom att ha en klimateffekt. Samtidigt har vi att göra med biologiska system och det går inte att lagra oändligt mycket kol, vilket man behöver ta höjd för, säger LRF:s hållbarhetsexpert Maja Forssell.