Inrikes.

2021-09-14 10:38
Klimatfrågan har vuxit fram som en av de största frågorna i kyrkovalet. Framför allt handlar det om skogen – och hur kyrkan, som är Sveriges femte största skogsägare, brukar sin skog.   Bild: Johan Nilsson/TT
Klimatfrågan har vuxit fram som en av de största frågorna i kyrkovalet. Framför allt handlar det om skogen – och hur kyrkan, som är Sveriges femte största skogsägare, brukar sin skog.
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatfrågan får unga att engagera sig i kyrkovalet

Klimatfrågan väntas locka unga att rösta i kyrkovalet. Att intresset för frågan är stort märktes när Fält­biologerna ordnade debatt i söndags – med 3 000 tittare blev den kyrkovalets hittills största.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Som Dagens ETC nyligen berättat har klimatfrågan nu också blivit viktig i kyrkovalet. Framför allt handlar det om skogen – och hur kyrkan, som är Sveriges femte största skogsägare, brukar sin skog. Flera partier, eller ­nomineringsgrupper som det heter i kyrkovalet, vill att kyrkan går över till hyggesfritt skogsbruk. Nybildade nomineringsgruppen Himmel och Jord kräver också att all skyddsvärds skog omgående ska skyddas. Att klimatfrågan nu har hamnat i centrum inför kyrkovalet kan medföra att fler unga än vanligt kommer rösta, säger statsvetaren Marja Lemne i en intervju med Sveriges radio. Leo Rudberg, ordförande för ungdomsorganisationen Fält­biologerna, tror också det:

– Engagemanget för miljön hos barn och unga är ­antagligen större än hos någon annan generation. Det är helt naturligt att det också får genomslag i kyrkovalet, säger han.

Arrangerade debatt

I söndags arrangerade Fält­biologerna en debatt inför kyrko­valet där representanter för nio nomineringsgrupper deltog. En debatt som som fick 3 000 tittare – och därmed är kyrkovalets största, enligt Leo Rudberg. Det i sig ett bevis för att frågan engagerar, menar han.

– Intresset har vuxit för Svenska kyrkan som maktfaktor i miljöfrågorna, men vi blev ändå positivt överraskade över att så många ville ta del av vår debatt. Debatten visar att det finns väldigt tydliga skiljelinjer mellan olika nomineringsgrupper i frågor som kyrkans kal­hyggen, flygresor och exploatering av Sápmi. Det gör det ännu ­viktigare att rösta, säger han.

Enligt Fältbiologerna ska kyrkans roll för klimatet inte underskattas. Inte minst spelar det stor roll hur de agerar i skogsfrågan.

– Kyrkan är en av Sveriges ­allra största skogsägare. Idag ­beter de sig som vilket kortsiktigt vinstmaximerande skogsbolag som helst. Det samtidig som vi just nu lever i jordens största massdöd av arter sedan dinosaurierna dog ut. Kyrkan måste ta sitt ansvar. Deras agerande får stora konsekvenser för barn och unga, för klimatet och för den biologiska mångfalden, säger Leo Rudberg.