Hoppa till innehållet

Inrikes

Klimatfrågan får unga att engagera sig i kyrkovalet

Klimatfrågan har vuxit fram som en av de största frågorna i kyrkovalet. Framför allt handlar det om skogen – och hur kyrkan, som är Sveriges femte största skogsägare, brukar sin skog.
Klimatfrågan har vuxit fram som en av de största frågorna i kyrkovalet. Framför allt handlar det om skogen – och hur kyrkan, som är Sveriges femte största skogsägare, brukar sin skog. Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC. Klimatfrågan väntas locka unga att rösta i kyrkovalet. Att intresset för frågan är stort märktes när Fält­biologerna ordnade debatt i söndags – med 3 000 tittare blev den kyrkovalets hittills största.

Som Dagens ETC nyligen berättat har klimatfrågan nu också blivit viktig i kyrkovalet. Framför allt handlar det om skogen – och hur kyrkan, som är Sveriges femte största skogsägare, brukar sin skog. Flera partier, eller ­nomineringsgrupper som det heter i kyrkovalet, vill att kyrkan går över till hyggesfritt skogsbruk. Nybildade nomineringsgruppen Himmel och Jord kräver också att all skyddsvärds skog omgående ska skyddas. Att klimatfrågan nu har hamnat i centrum inför kyrkovalet kan medföra att fler unga än vanligt kommer rösta, säger statsvetaren Marja Lemne i en intervju med Sveriges radio. Leo Rudberg, ordförande för ungdomsorganisationen Fält­biologerna, tror också det:

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser