Inrikes.

2020-07-31 12:15
Samuel Jarrick åtalades för brott mot ordningslagen för att ha satt upp affischer. Aktionen riktade sig mot regeringens stödpaket till flygbranschen.  Bild: Leif Dahlberg
Samuel Jarrick åtalades för brott mot ordningslagen för att ha satt upp affischer. Aktionen riktade sig mot regeringens stödpaket till flygbranschen.
Puffetikett
Dagens ETC

Klimataktivist i rättegång för flygkritisk affisch

Under torsdagseftermiddagen hölls en rättegång mot klimataktivisten Samuel Jarrick. Anledningen: han satte den 3 juli upp en affisch på en husvägg mittemot Finans­departementet i Stockholm, i samband med en Extinction Rebellion-aktion som riktade sig mot regeringens stöd­paket till flygbranschen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Aktionen hölls även till stöd för aktivisterna i Ängelholm och Göteborg, som enligt dem genomförde fredliga störningar av flygtrafiken tidigare den veckan, bland annat genom att ställa sig upp på planet.

– Vi tycker att de statliga pengarna ska gå till hållbar infrastruktur istället som att bygga ut och underhålla tågnätet och till gröna jobb, säger Samuel Jarrick.

Han menar att både flygplatsföretaget Swedavia och stora flygbolag som SAS har fått stödpaketen utan några riktiga villkor för vad de ska göra för att bli hållbara.

Det känns meningsfullt

Affischen sattes upp med ett lim som är lätt att få bort. Samuel Jarrick berättar att tanken från början var att klimataktivisterna skulle sätta upp affischer på Finansdepartementets fasad, men att bara några av aktivisterna lyckades ta sig fram dit, då flera poliser och vakter stod där. Därför satte han upp en affisch mittemot Finansdepartementet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Då sa polisen ”gör inte det”, säger Samuel Jarrick.

Han gjorde det ändå. Åtal väcktes för brott mot ordningslagen. Fälls han kan påföljden bli penningböter, vilket framgår av stämningsansökan. Själv berättar han att han hellre tog en rättegång än en bot hem.

– Det blir ett viktigt tillfälle att prata om varför jag gjorde det och få fler att förstå klimatkrisen, säger han och fortsätter:

– Det känns meningsfullt när människor gör saker tillsammans.

Samuel Jarrick menar att det framför allt är människor i sårbara områden och senare generationer som kommer att drabbas av klimatkrisen. Han tycker att den som kan använda sitt privilegium ska göra det på ett fredligt sätt. Han hoppas att rätten går på klimatets linje och att han blir frikänd, eftersom han anser att det han gjorde var ett sätt att försvara planeten.

800dagar