Hoppa till innehållet

Skolan

Klassklyftorna i skolan blir allt djupare

Sedan moderaterna införde friskole-reformen 1992 har antalet grundskolor som drivs privat ökat från 90 till 781 (2010). I dag är dessutom 48 procent av landets gymnasium fristående, enligt Statistiska centralbyrån.
Sedan moderaterna införde friskole-reformen 1992 har antalet grundskolor som drivs privat ökat från 90 till 781 (2010). I dag är dessutom 48 procent av landets gymnasium fristående, enligt Statistiska centralbyrån. Bild: Bild: Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

Betygsklyftorna i den svenska skolan ökar och med dessa också klassklyftorna. Nu höjs röster om att staten måste ta tillbaka kontrollen över skolan och hjälpa de elever som har det svårast. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) håller med. – Det finns ett systemfel i skolan. Jag är orolig för att den svarta bilden kommer bli än svartare, säger han.

En sammanställning som Dagens Nyheter gjorde förra veckan visade att högpresterande elever i Stockholms skolor får ännu högre betyg, samtidigt som lågpresterande elever inte förbättrar sig. Gymnasiekompetensen är, trots ett högre betygssnitt, fortfarande kvar på 86 procent i huvudstaden. Gustav Fridolin betvivlar inte att det ligger till på samma sätt i övriga landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00