Stora delar av Sollefteå sjukhus läggs ner. Det beslutades efter en omröstning i Västernorrlands regionfullmäktige, där 37 ledamöter röstade för och 34 mot.
Det är en majoritet bestående av S, C och M som ligger bakom beslutet. De anser att man ska satsa på primärvården istället och hänvisar till svårigheter med kompetensförsörjning och en svag ekonomi i regionen. Lars Rocksén, specialistläkare i Örnsköldsvik och vice ordförande för Sveriges läkarförbund, är mycket kritisk.
– Det är ett väldigt beklagligt beslut som har fattats idag. Det är ett beslut som inte kommer att leda till de förväntade effekterna med kostnadsminskningar utan snarare kommer det att bli dyrare vård och med stora risker för sänkt patientsäkerhet.
Oron: försämrad patientsäkerhet
Processen har pågått i åtta konfliktfyllda år och innebär att nästan all intensiv- och operationsverksamhet försvinner från Sollefteå sjukhus. Nedskärningen beräknas spara regionen 46 miljoner kronor. Det är en ”försvinnande liten” del av hela budgeten på 10 miljarder kronor, påpekar Lars Rocksén. Dessutom kommer besparingen att ätas upp av den kommande omstruktureringen, nybyggnationen och förflyttningen av personal till andra delar av regionen, bedömer han.
Men framför allt menar han att patientsäkerheten riskerar att försämras.
– I Sollefteå har man idag möjlighet att ta emot patienter och stabilisera vitala funktioner. Det vill säga ta hand om patienter som annars inte kommer att klara sig. Det finns en intensivvårdsavdelning. Det finns en akutmottagning där man kan göra de insatser som behövs för att stabilisera patienter innan man transporterar dem. I det här förslaget ingår det att man ska ta bort de verksamheterna från Sollefteå sjukhus. Och då riskerar naturligtvis patienter att fara illa.
De runt 2 000 operationer som årligen utförs på Sollefteå sjukhus kommer att behöva flyttas till andra ställen. Det kommer att leda till undanträngningseffekter, menar Lars Rocksén.
– Det är redan i dag kraftiga överbeläggningar framför allt i Sundsvall och även i Örnsköldsvik.
Personal vill inte flytta
146 tjänster kommer att försvinna från Sollefteå sjukhus. 103 nya tjänster ska tillsättas i Sundsvall. Men på frågan om personalen är villig att flytta till Sundsvall eller Örnsköldsvik svarar 222 av dem nej.
– Och de som jobbar kvar kommer att arbeta i en miljö där de inte kommer att ha det stöd som de tidigare haft, i form av intensivvård och narkospersonal som kan hjälpa till att stötta och ta hand om patienter när det blir riktigt illa. De kommer att arbeta i en miljö där de inte kan ge den goda vård som de kan göra idag, säger Lars Rocksén.
– Jag har svårt att se på vilka skäl man fattar det här beslutet. Vi har konstaterat att det sannolikt inte är rent ekonomiska skäl och det är heller inte patientsäkerhetsskäl. Utan det handlar ju om att omstrukturera och flytta verksamhetsdelar. Och det är naturligtvis politikerna själva som måste förklara varför de har fattat de här besluten.
Aktivisten: ”Bara att kämpa vidare”
I Sollefteå har protester rasat länge mot styrets nedskärningsplaner. Carina Hellström, en 45-årig tandsköterska, har engagerat sig för bevarandet av Sollefteå sjukhus sedan 2015. Hon är en av flera som inte tror att beslutet kommer att kunna genomföras. Det saknas personal i Sundsvall, dit operationsavdelningen ska flyttas, och i Örnsköldsvik behöver lokalerna byggas om. Det kommer ta flera år, påpekar Carina Hellström och till dess har kanske en ny majoritet valts in i regionfullmäktige.
Och så nämner hon Vänsterpartiets förslag:
– De vill gå in med 23 miljoner och att Sollefteå kommun går in med 23 miljoner. Det blir 46 miljoner, som regionen ville spara.
Hon är inte förvånad att det blev som det blev, men anser heller inte att sista ordet är sagt.
– Det finns lösningar. Vi har suttit och ockuperat i åtta år. Vi tänker inte ge upp. Det är klart att det känns jobbigt men det är bara att kämpa vidare.