Inrikes.

2021-03-02 16:00
Bild: Claudio Bresciani/TT / Skärmdump
Puffetikett
Dagens ETC

KD:s ryktesattack mot S: Angriper oss från trollfabriker

Kristdemokraterna i Stockholm anklagar i ett Facebookinlägg Socialdemokraterna för att bedriva smutskastning via egna trollfabriker: ”Är Löfven ansvarig? Styrs det här från högsta ort?”

Som bevis lägger man fram – rykten. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Det var på måndagskvällen som Kristdemokraterna i Stockholm gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna, som enligt inlägget på Facebook satsar stora belopp på att smutskasta både partiet och dess partiledare Ebba Busch. Det här påstås S göra via ”trollfabriker”.

Inlägget för fram vaga formuleringar som ”det ryktas”, ”ryktena säger”, ”man sägs också ha” och ”trollfabrikerna ska också”. Utöver det ställer man retoriska frågor om varifrån pengarna till dessa trollfabriker kommer och om riksdagspartier verkligen ska hålla på med ”busstreck”:

”Oskyldigt? Nej, det ska också vara stora pengar inblandade. Varifrån kommer pengarna? Vem håller i taktpinnen? är Löfven ansvarig? Styrs det här från högsta ort? Det kan väl ändå inte vara Socialdemokraterna i Sveriges regering som står bakom? Regeringen?! De skulle ju skydda oss från nättroll. Inte slå armkrok med dem.”

Först i en kommentar till det egna inlägget, som publicerades idag, fyller KD i Stockholm på med källhänvisningar där det framgår att de trollfabriker som åsyftas är tankesmedjan Tiden, socialdemokratiska tidningen Aktuellt i politiken samt webbsatsningarna Samtidigt i Sverige och Sverige inför verkligheten.

”Bara trams”

Inlägget är ”bara trams”. Det säger Daniel Färm, före detta chef för tankesmedjan Tiden och nuvarande vd och politisk redaktör för Aktuellt i politiken, angående KD i Stockholms frontalangrepp.

– Aktuellt i politiken är en redaktion som speglar svensk politik utifrån en socialdemokratisk horisont och har gjort så sedan 1953. Vi har granskat högern och politiska partier och politiska förslag sedan dess. Till det kommer att vi också har opinionsjournalistik. Jag skriver ju ledare som vilken redaktion som helst. Precis som Bulletin och som Dagens ETC, säger Daniel Färm.

Vad säger du om att ni anklagas för att smutskasta Ebba Busch?

– Det stör säkert KD att de nu blir granskade, förmodligen syftar de på hennes husaffär. Men vi kommer inte att vika oss för att ett parti inte vill bli granskade, för den politik man för eller för det sätt man debatterar på. Det här är inga konstigheter och det är exakt vad vi gjort sedan länge.

De nämner också begreppet ”ebbatera” och den film ni gjorde där begreppet lanserades.

– Det vi gjorde med filmen var en genomlysning och granskning av hur en partiledare deltagit i den politiska debatten, där Ebba Busch i SVT går till hårt angrepp mot förra S-regeringens nedskärningar. Men det stämde ju inte, vilket SVT kunde konfrontera henne med. Att de nu går till angrepp mot oss handlar bara om att skyla över sina egna tillkortakommanden.

Dagens ETC har sökt KD Stockholm, som hänvisar till KD på riksplanet, som i sin tur svarar att de vill ha frågor per mejl och att de ska återkomma.