Inrikes.

2014-02-28 16:29
Jöran Hägglund, ny landshövding i Jämtland – och lobbyist åt kärnkraftsindustrin Bild: Erik Mårtensson/TT
Jöran Hägglund, ny landshövding i Jämtland – och lobbyist åt kärnkraftsindustrin

Kärnkraftslobbyist utsedd till landshövding

I veckan utsågs förre centerpartisten Jöran Hägglund till Jämtlands nya landshövding. Samtidigt arbetar han som lobbyist åt kärnkraftsindustrin.
   – Det finns ett starkt motstånd mot uranbrytning i Jämtland. Då blir det väldigt märkligt att regeringen utser en kärnkraftslobbyist till landshövding, säger Petra Modée, ordförande Folkkampanjen mot Kärnkraft.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det senaste året har Jöran Hägglund, tidigare partisekreterare för Centerpartiet och statssekreterare på Näringsdepartementet, arbetat som lobbyist på Nordic Public Affairs. I tisdags offentliggjordes att han nu blir ny landshövding i Jämtland.

Samtidigt har han just fått i uppdrag att göra en utredning åt SKGS (Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet), om hur Sverige ska få ny gas- och kärnkraft.

– Från politiskt håll ser vi inget initiativ till att titta på hur energisystemet ska se ut framöver, så därför gör vi en egen utredning, säger Jan Johansson, ordförande för SKGS.

Att det är just Jöran Hägglund som ska sköta utredningen beror enligt Jan Johansson på att han har rätt kompetens. Hans bakgrund som en av dem som låg bakom att centern bröt sin energiöverenskommelse med Socialdemokraterna, och istället slöt en mer kärnkraftsvänlig med alliansen, spelar inte in enligt Jan Johansson.

– Han har en bred politisk kompetens, och har arbetat med energifrågor både inom politiken och hos Vattenfall. Men det här handlar om att få fram fakta, och då spelar hans eventuella åsikter ingen roll.

Stark kritik

Petra Modée, ordförande Folkkampanjen mot Kärnkraft ser annorlunda på saken. Hon är kritisk till att en tidigare toppolitiker nu arbetar för SKGS.

– Det är beklagligt men jag kan inte säga att jag är förvånad. Jag tycker att man borde införa en karantän. Det är inte bra att politiker går över till industrin och jobbar med samma frågor som man ansvarat för. Det solkar ner förtroendet för alla politiker.

Att han dessutom utnämnts till landshövding blir extra känsligt eftersom det finns uran i Jämtland, menar Petra Modée.

– Det finns ett starkt motstånd mot uranbrytning i Jämtland. Då blir det väldigt märkligt att regeringen utser en kärnkraftslobbyist till landshövding, säger hon.

Jan Johansson menar att utredningen ska fungera som ett faktaunderlag att presentera för politikerna. Men Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin, menar att det knappast handlar om fakta.

– Det är ju knappast någon hemlighet att SKGS förespråkar ny kärnkraft, men hela deras utgångspunkt är felaktig, den stämmer inte med verkligheten. Bara de som vill bygga ut kärnkraften talar om baskraft, säger hon.

Det håller också Greenpeace med om. Martina Krüger, klimat- och energiexpert på Greenpeace, menar att SKGS har en felaktig utgångspunkt. Kärnkraft är ingen framtidslösning. Men kanske kan utredningen få även SKGS att inse det.

– Om de nu verkligen kommer titta på vad kärnkraften kostar kanske det blir en ögonöppnare, säger Martina Krüger.

När utredningen kommer att vara klar är osäkert.

Karin Annebäck

Eigil Söderin

Fotnot: Dagens ETC har försökt nå Jöran Hägglund för en kommentar.

Jöran Hägglund

Tidigare: Partisekreterare för Centerpartiet 2001–2006. Statssekreterare på Näringslivsdepartementet 2006–2010. Ledde regeringens fordonsgrupp under Saab-krisen och skrev sedan en bok om turerna. Chef för Public and Regulatory Affairs på Vattenfall 2011–2013

Nu: konsult inom politisk marknadsföring på Nordic Public Affairs. Har utrett möjligheterna för Sverige att arrangera vinter-OS. Blir Jämtlands nästa landshövding.

Centern och kärnkraften

• Centern har historiskt varit kärnkraftsmotståndare. Under tio års tid hade de en överenskommelse med S-regeringen om avveckla kärnkraften. Det ledde bland annat till att de två reaktorerna i Barsebäck stängdes.

• 2006 öppnade Maud Olofsson och Jöran Hägglund för att lämna uppgörelsen, och istället ingå en med allianspartierna.

• 2010 gick centern med på regeringens kärnkraftuppgörelse – det innebär bland annat att nuvarande reaktorer får ersättas med nya, men i så fall utan statliga subventioner.