Inrikes.

2018-09-13 09:20
Puffetikett
Dagens ETC

Kända svenskar: Håll SD på avstånd

Det står och väger mellan blocken i riksdagen och det är långt ifrån säkert vilken regering som kommer styra Sverige de närmaste fyra åren.

Möjligheten finns att borgerliga partier allierar sig med SD för att få regera.

Flera kända svenskar höjer nu rösten mot en sådan möjlig utveckling.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Suzanne Osten

Dramatiker, regissör och författare

– Jag tänker mycket på konstens roll i dessa dagar, existensen för människan och de generationer som har levt och offrat sig. Vi spelar just nu den nyskriven pjäsen ”Fenix” på Dramaten, om vad poeter och teatern kan göra mitt i en revolution. Det var inte lätt då och det är inte lätt nu.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kajsa Grytt

Artist, författare

– Jag var rädd för att SD skulle få över 20 procent. 17 är ju mindre, så det är ju något av en lättnad. Jag hoppas verkligen att L och C håller sitt vallöfte om att inte samarbeta med SD. Ett skräckscenario vore ju såklart M, KD och SD. Vi får se. Jag känner mig peppad på att jobba politiskt nu. Feministiskt, antifascistiskt, miljöpolitiskt och framförallt socialistiskt.

Sven Wollter

Skådespelare

– Högern är ju notoriskt opålitlig och tycks till varje pris vilja ha Kristersson till statsminister. Hugaligen. Så det mörknar och ett regn av bruna paddor skymtar vid horisonten. Ny väg framåt behövs förvisso men inte ner till den politiska avgrunden. Avanti popolo!

Love Antell

Artist, låtskrivare och samhällsdebattör

– Jag är rädd för att en röst på Alliansen är en röst på SD. Har inte Ulf Kristersson och co varit tydliga med det innan, så är de det nu. Jag hoppas det bidrar till att S nu går samman med V. Jag hoppas att socialdemokrater i hela Europa förstår nu att de måste bli socialdemokrater igen.

KG Hammar

Tidigare ärkebiskop

– Det vore katastrofalt! Det vore att sälja ut det som vi länge förknippat med svensk samhällssyn: solidaritet och öppenhet för mångfald. Beröringsskräcken vänsterut borde vara ett mindre hinder än en öppning för SD med dess inskränkta nationalism.

Lo Kauppi

Skådespelare

– Om Centerpartiet gör det tappar de allt förtroende, det måste vara omöjligt efter ett så tydligt ställningstagande.

Maria Sveland

Kolumnist i Dagens ETC, författare

– Jag tror att många av de som röstat på C har gjort det för att de ser dem som högerns antirasistiska och humana alternativ. Jag hoppas verkligen att Annie Lööf kommer att bryta sig ur ett Allianssamarbete om M och KD närmar sig SD, men vi får väl se.

Lisa Langseth

Dramatiker, regissör

– Jag tror inte att den upptrissade samhällsdebatten leder någonstans alls, utan att man måste försöka tänka lugna och långsiktiga tankar för att kunna bana någon väg framåt. Vi måste våga lyssna på varandra i stället för att desperat ägna all tid åt att kartlägga vem som är mest dum i huvudet. Respekt, självrannsakan och fantasi är den enda vägen framåt.

Ia Langhammer

Skådespelare

– Det vore en farlig utveckling att samarbeta med ett parti med nazistiska rötter. Tyvärr tror jag att den enda möjligheten för de rödgröna är ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna eller bara med Centerpartiet. Frågan är om C och L är intresserade av det. De andra allianspartierna, M och KD, är för SD-vänliga.