Dagens ETC granskar.

2021-02-04 15:30
Bild: Bertil Ericson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Känd influencer sålde svartkontrakt – för 800 000 kronor

Hon har en lång och lukrativ karriär som bland annat modell och inom tv-underhållning. Idag är hon en av landets största influencers och lever lyxliv.

Men hon är också en av dem som gjort sig stora pengar på att olagligt sälja sin attraktiva hyreslägenhet i centrala Stockholm.

Läs också

• Efter omfattande handeln med svartkontrakt – mor och dotter riskerar fängelse

Mor och dotter tjänade miljoner på svartkontrakt

De betalar miljonbelopp för svarta hyreskontrakt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Skatteverket har kunnat konstatera att vare sig Fredrik eller Sara gjort några hyresinbetalningar till fastighetsägaren på Åsögatan. Föreningen har vare sig bokfört några hyresintäkter eller haft några hyresavtal som Skatteverket fått del av gällande dessa två personer.”

Tjänstemannasvenskan är glasklar. Sara, berömd och förmögen influencer, samt Fredrik har aldrig någonsin bott på Åsögatan, trots att de varit skrivna där. Huset på Södermalm är ökänt och förekommer på många ställen i Skatteverkets omfattande fuskutredning. Lägenheterna har stått tomma under en mångårig renovering. Men bostadsrättsföreningen som äger fastigheten har låtit människor skriva sig där i utbyte mot pengar i handen.

Syfte: att fejka ett lägenhetsbyte, så att förstahandskontrakt kan säljas och köpas på den svarta bostadsmarknaden. Precis som Fredrik och Sara, som egentligen heter något annat, gjorde 2018 enligt Skatteverket. De använde sig av svartmäklarna Susanna och Elin, mor och dotter, vars illegala handel med hyreskontrakt exponerats av Dagens ETC.

Komplicerat triangelbyte

Sara är en av Sveriges största influencers med hundtratusentals följare på Instagram. Hon slog igenom på 00-talet och har sedan dess blivit ett väldigt välkänt namn inom mode, skönhet och skvallerpress. Sara har figurerat flitigt i tv.

– Det är förskräckligt! Fördjävligt! Vilka jävla typer! Ja, se på fan. Hon sa att hon ville byta till sig en liten övernattningslägenhet eftersom hon mest skulle vara utomlands.

Det säger influencerns förra hyresvärd på en eftertraktad adress vid Odenplan i Vasastan, mitt i Stockholm city. Där bodde stjärnan i en trea på över 80 kvadratmeter fram till i juni 2018. Då hon i ett komplicerat och fejkat triangelbyte enligt Skatteverket sålde sitt förstahandskontrakt för strax under 800 000 sotsvarta kronor.

Fredrik köpte sig ett hyreskontrakt söder om Stockholm för 500 000 kronor, och mannen som sålde i Söderort, ägare av ett it-företag, köpte då i sin tur influencerns förstahandskontrakt vid Odenplan för 800 000 kronor.

Styrks av sms

Allt det här styrks bland annat av dumpade sms, som polisen kommit över vid husrannsakan, där den svartmäklande dottern Elin diskuterar pris och transaktioner med Fredrik. Hon råder honom hur han ska få fram kontanterna som behövs:

”Maxbeloppet att swisha per dag är 150 000 kr när man går in på sin bank och ändrar. Tänk på att man bara kan ta ut 10-15 000 kr per dag beroende på vilken bank man har, så börja i tid!”

Efter försäljningen i juni 2018 så skrev sig då influencern Sara på Åsögatan, där Fredrik tidigare varit skriven. Trots att huset var tömt på boende. Men efter bara fem månader på den adressen skrev sig Sara i en annan större svensk stad.

Dagens ETC har sökt influencern Sara. De två olika hyresvärdarna i söderort och vid Odenplan understryker båda att de inte hade en aning om att det här var ett fejkat byte med svarta pengar.

– Du kan ju tänka dig hur jävligt det är att försöka vara en seriös hyresvärd i den här djungeln. Jag vill inte ens säga till folk att jag är värd, kommenterar ägaren av kvinnans förra bostad vid Odenplan.