Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Kan grönskan rädda luften i staden?

Kvävedioxider kan orsaka problem med luftvägarna och PHA:er är cancerframkallande. Forskarnas förhoppning är att stadsplanering med grönområden kan minska föroreningarnas halter i stadsrummet.
Kvävedioxider kan orsaka problem med luftvägarna och PHA:er är cancerframkallande. Forskarnas förhoppning är att stadsplanering med grönområden kan minska föroreningarnas halter i stadsrummet. Bild: ETC Media

Dagens ETC.

Göteborg är idag en relativt grön stad som är måttligt förorenad i fråga om luft. Och samtidigt som förtätningen riskerar att sätta det på spel så pågår forskning som ska ge stadsplanerarna de rätta verktygen att ta luften med iberäkningarna.

Nu ska forskare från Göteborgs universitet, Chalmers och IVL Svenska miljöinstitutet ta fram verktyg som stadsplanerare kan använda för att använda grönområden på rätt sätt ur hälsosynpunkt. Håkan Pleijel, professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet, leder projektet, som kommer att engagera ett tiotal forskare de närmaste tre åren och som precis tilldelats nästan nio miljoner av forskningsrådet Formas. Han tycker att kopplingen mellan naturvetenskapen och de visuella verktygen är extra spännande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser