Hoppa till innehållet

Miljö

Jönköpingsföretag får leta efter olja och gas

Jönköpingsbolaget Big rock energy fått tillstånd att leta efter olja och gas i Stenstorp utanför Falköping. Bilden från utvinning av olja och gas i Pennsylvania, USA.
Jönköpingsbolaget Big rock energy fått tillstånd att leta efter olja och gas i Stenstorp utanför Falköping. Bilden från utvinning av olja och gas i Pennsylvania, USA. Bild: Bild: Keith Srakocic/AP/TT

Dagens ETC

Lönsamheten är tveksam, protesterna omfattande – och dessutom går utvinning av alunskiffer emot målet om ett fossilfritt Sverige. Ändå har Jönköpingsbolaget Big Rock Energy fått tillstånd att leta efter olja och gas i Stenstorp utanför Falköping.

Skiffergas har blivit en allt större energikälla i världen, inte minst i USA. Men också i Sverige finns det bolag som hoppas kunna göra pengar på skiffergas. Här handlar det framför allt om att utvinna olja och gas ur alun-skiffer – en naturtillgång som finns i berggrunder i landskap som Östergötland, Skåne, Närke, Väster-götland och Jämtland. Dock menar såväl Naturskyddsför-eningen som SGU, statens geologiska undersökningar, att det rör sig om så små mängder att en utvinning knappast är lönsam. Ändå finns det i Sverige omkring 50 undersökningstillstånd för landbaserad olja och gas, enligt myndigheten Bergsstaten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln