Hoppa till innehållet

Inrikes

Joakim Medin nominerad till Guldspade: ”Nu börjar fas två”

Bild: Dagens ETC, Verbal förlag, Grävande journalister (montage)

Dagens ETC.

Grattis Joakim Medin, fast medarbetare för Dagens ETC, som är nominerad till guldspade 2024 för hans bok ”Kurdspåret: Sverige, Turkiet och priset för ett Natomedlemskap”.

Varför började du gräva i det här? 

– Sedan våren 2020 har jag undersökt ett väldigt underrapporterat ämne där ett växande antal kurder har haft problem med Säpo. Jag har länge skrivit om den kurdiska frågan i utlandet och i Sverige och hade därför ett gott kontaktnät. Genom detta har jag fått reda på att kurder i Sverige blev stämplade som terrorister av Säpo på dolda grunder. Så när Natoprocessen kom igång med att möta de turkiska kraven om att utlämna terrorister och den svenska eftergiften som följde började jag fläta samman det med det med tidigare berättelser. Därför behövde jag samla hela bilden i en bok på ett annat sätt än jag kunde gjort i en artikel. 

Hur fortsätter din granskning nu när det ser ut som att Nato-cirkusen börjar gå mot sitt slut?

– Nu börjar fas två. Sverige har skrivit under två avtal med Turkiet om ett permanent samarbete mot terrorism. Men det är många som blir stämplade som terrorister, till exempel journalister, människorättsaktivister och oppositionspolitiker i Turkiet. Problemet är att vi också i Sverige börjar få en utveckling där Säpo stämplar personer som ett säkerhetshot utan förklaring. Hur kommer det se ut framöver? Vilka kommer att träffas? Det kommer jag att granska.

Vilken respons har du fått på boken? 

– Jag har fått mycket lovord och folk är glada att man visar på den stora bilden om kurders situation. Många kurder hör av sig och säger att de inte tror att detta kommer göra någon skillnad men att de är tacksamma att detta har blivit dokumenterat. Jag hade räknat med två olika reaktioner från svenska staten, antingen att man avfärdar granskningen som trams eller tystnad. Jag har blivit mött med tystnad. Det enda som har hänt är att utrikesministern har blockerat mig på X/Twitter. 

Vilket möte i samband med boken lämnade störst avtryck hos dig? 

– Jag mötte en familj i Småland där mamman har blivit stämplad som ett säkerhetshot av Säpo utan att veta varför. Hon är medborgare i Sverige, före detta journalist på SVT och har bott här i 30 år. För att hon är medborgare utvisas hennes make istället för hon och med 10 års återinreseförbud i hela EU. De får inte veta vad de kan göra för att bli av med stämpeln. Att träffa dem tillsammans med deras lilla son i deras villa och deras pizzeria var svårt. Det blev många tårar, också hos mig. 

Joakim vänder i dörren och klargör något. 

— Det viktigaste är att denna problematik får uppmärksamhet, mer än att jag få en Guldspade. 

00:00 / 00:00