Inrikes.

2016-10-03 10:00
S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson. Bild: Jessica Gow/TT
S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

”Jag tror att kvinnor är för smarta för att gå på det”

Dagens ETC intervjuade tidigare i veckan Sverigedemokraternas nya stjärnskott Paula Bieler om partiets nya strategi – att vinna över kvinnorna. Nu svarar S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson, som betvivlar att strategin kommer att lyckas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I intervjun med Dagens ETC hävdade Paula Bieler att Sverigedemokraterna är ett attraktivt parti för kvinnor. Håller du med?

– Nej, definitivt inte. Jag ser på inget sätt att de faktiskt ställer sig bakom jämställdhetsfrågor. De stödjer inte rätten till fri abort, de vill inte stärka anställningstryggheten för kvinnor, inte höja a-kassan, inte lagstifta mot könsdiskriminerande reklam – sådana förslag som verkligen gynnar kvinnor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men SD framhåller själva att partiet till exempel vill förbättra arbetsvillkoren för kvinnor inom offentlig sektor, precis som S vill?

– Ja, fast sen när det väl gäller – till exempel att ge mer pengar till kommunerna och välfärden – då röstar de nej. Ofta säger de att de ska göra en sak men sen gör de en annan. Till exempel i frågan om sänkt skatt för de sämst ställda pensionärerna, som de gick till val på, så ändrade de sig när det väl kom till beslut. När det handlade om höjningen av a-kassan röstade de också nej. Det här gör att de inte blir trovärdiga.

Partiet har plötsligt ryckt ut till jämställdhetens försvar, till exempel i diskussionen om sexuella övergrepp mot kvinnor. Varför plötsligt detta engagemang tror du?

– Det handlar om att ställa grupp mot grupp. Anledningen till varför de engagerar sig i frågan är bara för att komma åt människor med annan bakgrund. Det är fel sätt att angripa frågan på. Jag vill ha fokus på mäns våld mot kvinnor och där går det inte att peka ut en enda grupp. Våld mot kvinnor och sexuella övergrepp finns överallt.

Paula Bieler säger att hon är särartsfeminist. Hur ser du på SD:s definition av feminism och jämställdhet?

– För att vara feminist krävs att man driver jämställdhetsfrågor – det räcker inte med att bara säga att man är feminist. Upp till bevis!

Många besvikna S-väljare har gått över till SD. Nu har SD ett uttalat mål om att vinna över kvinnliga väljare från LO-kollektivet. Kan du känna dig oroad över att de ska lyckas?

– Det klart att man alltid känner sig oroad över att SD har så höga siffror. Speciellt när vi ser vad den politiken leder till. Nu är det upp till oss, S-kvinnor och andra, att visa vad vi står för. Man kan inte anklaga väljarna för det här.

Samtidigt menar många att S har närmat sig SD i flyktingpolitiken, genom att till exempel rösta igenom hårdare asyllagar. Vad säger du om det?

– Det ser inte jag alls. Jag jobbar med de frågorna hela tiden och det är inte så att vi har gått deras väg. Vi vill inkludera de människor som finns här i Sverige och SD vill något helt annat.

Hur stora chanser har SD att lyckas tror du?

– Majoriteten av kvinnor är smarta. Jag tror inte att de låter sig luras av den här typen av argumentation. När jag är ute på arbetsplatser och träffar kvinnor hör jag inte SD:s frågor lyftas. Istället är det ofta frågor om jämställdhet, människors lika värde och hbtq-frågor som lyfts. Så SD verkar inte ha någon vidare uppfattning om vad som engagerar kvinnor.

Paula Bieler

Förra veckan (27/9) kunde du läsa en intervju med Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson Paula Bieler.

Paula Bieler definierar där invandrade män som ett hot mot svenska kvinnor.

Paula Bieler förklarar även hur SD ser på löneskillnader mellan kvinnor män, på föräldraledighet, på diskriminering. Hon anser inte att det finns någon diskriminering mot kvinnor.