#killmiddag.

2016-08-01 12:00
Tanken med killmiddagen är att det ska vara en trygg plats för killar att börja analysera sig själva.
Tanken med killmiddagen är att det ska vara en trygg plats för killar att börja analysera sig själva.

”Jag har aldrig pratat om mans­rollen förut”

Efter Ida Östenssons uppmaning till män att ordna samtal med varandra för att diskutera närhet, normer, grupptryck, sex och kärlek har initiativ startats över hela landet. Emanuel Garnheim nappade på idén och bjöd in till #killmiddag. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är varmt i den lilla lägenheten vid Gullmarsplan i Stockholm och ett fat med honungsmelon skickas runt bordet.

Emanuel Garnheim, som till vardags är frilansande illustratör för bland annat Dagens ETC, var rädd att det skulle bli stelt och tyst vid middagen. Men efter en något stapplande inledning kom killarna snart igång. Nu går samtalet på högvarv kring bordet och inte förrän drygt fyra timmar senare ska de vara klara.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det är ovanligt att träffas och prata om sådana här saker i verkligheten och inte bara på Facebook. Det känns som att många har ett behov av att prata av sig, konstaterar Emanuel Garnheim, 35 år.

Efter en rad uppmärksammade våldtäkter på festivaler runt om i landet skrev Ida Östensson, grundare av Make Equal och initiativtagare till Fatta, ett inlägg på Facebook och uppmanade män att ordna ”killmiddagar” för att själva börja ifrågasätta de destruktiva rådande manlighetsnormerna. Emanuel Garnheim gillade idén och bjöd in 20 vänner och bekanta. Alla visade intresse. Till sist blev det sju killar som nu sitter kring bordet i hans vardagsrum och äter melon, medan solen långsamt sänker sig ner mellan höghusen.

Verbalt underlägsen kvinnor

När Dagens ETC dyker upp kretsar samtalet kring hur uppväxten format en och varför män står så långt ifrån sina känslor.

– Jag har alltid känt mig underlägsen verbalt gentemot kvinnor för jag har aldrig haft de verktygen. När i mitt liv skulle jag ha lärt mig det? Att lära sig diskutera och argumentera var aldrig en del av våra lekar som barn. Det var bara Batman och Turtles som gällde, säger Simon Krümmel, 30 år.

– Tänk om man hade övat på det där i samma utsträckning som kvinnor och utvecklat den sociala sidan tidigare. Jag har verkligen saknat den förmågan, fortsätter han.

Anders Persson, 34 år, hakar på tankegången.

– Jag kan ha svårt att föra känslomässiga resonemang. Jag hänger liksom inte med utan vill dra in det i det logiska och rationella istället, för där känner jag mig bekväm. Men det kan bli jättefel om jag pratar med en person som har känslomässiga argument och jag bemöter det tvärlogiskt, säger han.

I soffan har Lautaro Ariño, 39 år, tagit plats. Han nickar instämmande.

– Män som växer upp och är rädda för sina känslor blir handikappade. Det fattas ett stort verktyg. Det gör att de lider och det gör att andra får lida, säger han.

När dessa verktyg saknas kan det i värsta fall bli så att killar istället blir aggressiva och tar till våld.

– Det ingår i mansrollen att inte analysera sina känslor utan bara agera, och det är något vi ska försöka ta itu med här. För i för förlängningen leder det till saker som våldtäkt, säger Emanuel Garnheim.

Samtalet flyter över till vad samhället fått killar att gilla och hur man hanterar det som vuxen.

– När jag har blivit äldre har jag börjat tillåta mig själv att göra saker som jag gjorde när jag var liten. Som att spela rollspel, lajva och skjuta med soft air guns. Men det är ju också väldigt manliga saker jag gillar – varför tycker jag att det är coolt med vapen, liksom? Det stör mig, säger Emanuel Garnheim.

Det gäller även sexualiteten. Flera av killarna bekänner att de betraktar alla kvinnor de möter som potentiella sexpartners.

– Om jag träffar en ny kvinna på min arbetsplats är den första tanken som går genom mitt huvud alltid ”Skulle jag kunna ligga med henne?” Sen tänker jag herregud, vi ska jobba ihop i det här projektet, min första tanke borde vara är hon en duktig grafiker, säger en av samtalsdeltagarna.

– Så länge du kan reflektera över det och inte agerar på det så behöver du inte skambelägga att du känner så. Men om den tanken gör att du inte kan se henne som grafiker eller hantera henne som chef – då är det ett problem, svarar Lautaro Ariño.

Läs vidare på nästa sida: Könsstereotyp smak