Inrikes.

2017-02-16 14:55
Fridas exman var våldsam och ­alkoholberoende.
Fridas exman var våldsam och ­alkoholberoende.

"Jag checkade inte in på kvinnojour för att det är trevligt"

När Frida lämnade sin våldsamma man hade de gemensam vårdnad om de två döttrarna. Det krävdes över två år och flera incidenter för att hon skulle få ensam vårdnad. Idag är hon lättad över att slippa släppa iväg sina barn till deras missbrukande pappa.

Frida fick barn med en man som var våldsam och alkoholberoende. Vid flera tillfällen slog han mot henne och en gång försökte han köra på henne med bilen.

De separerade men mannen vägrade lämna Frida och deras två döttrar ifred. Han dök upp och vägrade lämna huset, och när Frida hade behövt tillkalla polisen tre gånger samma helg fick hon nog och flydde till en kvinnojour. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men hon och exmannen hade fortfarande gemensam vårdnad om barnen. I början träffade de sin pappa tillsammans med en umgängesstödjare från socialtjänsten trots att de inte ville. Under hela deras uppväxt hade pappan varit borta under långa perioder och att behöva umgås med honom gjorde dem oroliga eftersom de inte litade på honom.

– Vår äldsta dotter har epilepsi och en gång när hon skulle träffa sin pappa fick hon ett anfall. Efteråt berättade hon att hon varit orolig och stressad över mötet så det var antagligen det som utlöste anfallet. Jag var förtvivlad och undrade hur långt det skulle behöva gå, säger Frida. 

Fokus på mannen

Dottern kördes till sjukhuset men exmannen kom dit och var hotfull. Familjen tvingades fly med hjälp av väktare och Frida ansökte om ensam vårdnad. Vanligtvis har föräldrarna gemensam vårdnad tills tingsrätten tar ett beslut i huvudförhandlingen, men på grund av incidenten på sjukhuset fick Frida ensam vårdnad redan under rättsprocessen, ett så kallat interimistiskt beslut.

Under hela processen upplevde Frida att det var mer fokus på exmannens rättigheter än på hans skyldigheter. Vid ett tillfälle, när Frida skulle anmäla sin exman för saker han gjort mot henne tidigare, sa hennes ombud att en polisanmälan under en skilsmässa ansågs mindre trovärdig. 

– De verkade tro att alla polisanmälningar under en vårdnadstvist bara är till för att sabotera för den andra föräldern. Jag tyckte att det var helt sjukt för jag hade ju inte direkt checkat in på en kvinnojour för att jag tyckte det var trevligt. 

Döttrarna får välja själva

Vårdnadstvisten tog över två år, men idag har Fridas exman varken vårdnad eller umgängesrätt med barnen. Frida vet inte om döttrarna kommer att välja att ta upp kontakten med pappan i framtiden. 

– Jag försöker säga till dem att de får sakna och älska sin pappa men att de inte behöver göra det. Det är viktigt att de känner tillåtelse att tycka om honom utan att behöva tycka om det dumma han har gjort. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.