Inrikes.

2020-01-13 09:47
  •  Sallad med syrsor. Stekta syrsor innehåller massvis med protein.  Bild: Marcus Ericsson/TT
    Sallad med syrsor. Stekta syrsor innehåller massvis med protein. 
  • Hamburgare gjord på färs från buffalolarv.  Bild: Shutterstock
    Hamburgare gjord på färs från buffalolarv.
Puffetikett
Dagens ETC

Insektsmat är förbjuden i Sverige – men tillåten i Finland

I Sverige är det förbjudet att sälja insekter som mat, vilket motiveras av att det finns hälsoaspekter som inte är tillräckligt utredda. Men i både Danmark och Finland är det tillåtet.

Insektförespråkarna väntar nu på klartecken från EU
i början av 2020.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Sverige är det förbjudet att sälja insekter som livsmedel. Bakgrunden till detta är en EU-lag som ska se till att samma regler gäller inom hela unionen. Det gäller förordningen om så kallade ”nya livsmedel”, som har funnits i tjugo år och som i korthet innebär att ingredienser som vi inte tidigare ätit i någon större utsträckning måste granskas och godkännas av EU innan de kan börja säljas. Exempel på sådant som har varit uppe för prövning den senaste tiden är chiafrön och oljor framställda ur alger.

I några EU-länder, såsom Storbritannien, Belgien, Holland, Danmark och Finland,  är det dock tillåtet att sälja insekter som mat. Dessa länder godkände nämligen insekter innan det blev tydligt att de skulle räknas som ett sådant ”nytt livsmedel” enligt EU-rätten.

När EU sedan bestämde att insekter är ett ”nytt livsmedel” som måste godkännas, så ville de inte förstöra för de företag som redan satsat i sina länder.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Hälsa och säkerhet först”

När den nyheten kom 2017 så skapades ett fönster på några månader där det blev möjligt att tillfälligt godkänna insekter under en övergångsperiod, utan att invänta EU. Finland tog då tillfället i akt och gjorde samma bedömning som Danmark under hösten 2017. Sverige valde däremot att avvakta.

– Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EU:s lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.

Hälsoriskerna testas nu i EU. De flesta experter tycks vara eniga om att det bara är en tidsfråga innan klartecken ges inom hela unionen.

– Det här visar att när till kommer till grön innovation och klimatomställning så är det inte bara pengar som krävs utan också ändrade regelverk som främjar nya initiativ, säger Nicklas Amelin, EU-expert på Livsmedelsföretagen.

Insekterna som ligger närmast till hands att bli lagliga i Sverige:

Hussyrsa

Buffalolarv

Tropisk hussyrsa

Europeisk vandringsgräshoppa

Mjölmask/mjölbaggelarver