Inrikes.

2017-12-23 01:32
Bild: Ica

Ica-kunder fick rasistisk propaganda i müslipaket

De hade förväntat sig mysig müslifrukost. Men fick istället en hetsande kampanj mot ensamkommande flyktingbarn. Nu försöker drabbade Ica-butiker förhindra att kunder ska få rasism med sig hem på köpet.

Flera personer har larmat till Dagens ETC om att de upptäckt rasistiska budskap när de öppnat müsliförpackningar som är inköpta på Ica-butiker i Stockholmsområdet.

Det handlar om ett flygblad som listar påståenden om kopplingar mellan afghansk härkomst och sexuella övergrepp: ”Med amnesti för ensamkommande från Afghanistan kan vi njuta av övergrepp hela dan.”

Som avsändare anges en adress till en sajt, vars domän registrerades för en månad sedan. Dagens ETC har efterfrågat en intervju via kontaktadressen som finns där utan att få svar.

”Väldigt obehagligt”

En av de drabbade kunderna som fått hetsande budskap med sin müsli:

– Jag tycker att det här är väldigt obehagligt, det borde inte vara möjligt.

Personen vill inte framträda med namn:

– Det är väl högerextremister, kanske nazister, som ligger bakom det här. Vem vet vad de är kapabla till.

”Inte omfattande”

Det är inte bara Icas eget varumärke som har drabbats utan även produkter från andra företag, som Paulúns. Flygbladet har legat i kartongen, alltså inte i den inre förslutningspåsen. Det är alltså sannolikt någon eller några som manipulerar förpackningarna först efter att de ställts upp på hyllan.

– Vi beklagar det som hänt, säger Icas presstjänst.

– Det ser ut som det är händelser som enstaka butiker blivit utsatta för då vi inte har någon indikation på att det skulle vara något omfattande i dagsläget.

Butik polisanmälde

En av dessa butiker är Ica Kvantum Sickla. Butiken har polisanmält att förpackningar manipulerats med rasistiska flygblad, efter att utan resultat försökt se vad som hänt via övervakningsbilder. Samtidigt har man kommunicerat till kunder via sociala medier:

”Vi vill självklart tala om att vi inte under några som helst omständigheter stödjer detta eller gett någon tillåtelse till detta ska kunna ha skett… Butikens värdegrund för både kunder och personal vilar på respekt och öppenhet för alla människors lika värde oavsett bakgrund.”

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter