Inrikes.

2014-08-22 09:45
Danderyd är Sveriges rikaste kommun och har även flest miljonärer.  Bild: TT
Danderyd är Sveriges rikaste kommun och har även flest miljonärer.

I Danderyd finns det nya Bidrags-Sverige

Sveriges nya bidragstagare finns i Danderyd. Över 8 000 kronor, det kan en genomsnittlig Danderydsfamilj få i avdrag för Rot, Rut och räntor på bostadslån.
   Pengarna motsvarar ett helt social­bidrag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Moderaterna, som styr i Danderyd, går till val igen på devisen jobb istället för bidrag. Men det är inte alla bidrag som ska bort, enligt partiet. A-kassan och socialförsäkringen har sänkts under alliansens tid och riksnormen för försörjningsstödet ligger idag under Konsumentverkets egna beräkningar för vad en rimlig levnadsstandard kostar, men avdragen för Rot, Rut och räntor på bostadslån fortsätter att öka. Och framför allt i Danderyd, där Moderaterna hade 52 procent av rösterna i riksdagsvalet 2010.

Just i Danderyd är Rot- och Rutavdragen störst i Sverige, enligt Skatteverkets statistik. En familj som gör ett genomsnittligt Danderyds-avdrag för både Rut och Rot fick under under förra året 2 603 kronor i bidrag i form av avdrag på skatten – varje månad. I år är det ännu mer, 3 448 kronor i månaden.

Om man dessutom lägger på de skatteavdrag som man kan göra för räntan på bostadslån så får den genomsnittliga Danderydsfamiljen ett helt försörjningsstöd extra varje månad i form av avdrag på skatten. Ränteavdraget för en normalvilla i Danderyd är 5 500 kronor i månaden, om man räknar lågt. Totalt blir det alltså någonstans mellan 8 000 och 9 000 kronor av statens skattepengar som betalas ut till Danderydsfamiljerna varje månad.

”Vad kan vara bättre?”

Så kan man inte räkna, säger Isabella Jernbeck, moderat från Danderyd som sitter både i riksdagen och Danderyds socialnämnd.

– De familjer som gör Rut- och Rotavdrag betalar ju också någons lön och har själva jobbat ihop pengarna. Vad kan vara bättre än att man använder sina pengar till att skapa jobb för en annan person? Dessutom är det inte ett bidrag utan ett avdrag, säger hon.

Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, tycker däremot att man absolut kan kalla det för ett bidrag.

– Det här är skattepengar som använts som ett bidrag till konsumtion, säger han.

Och rent fördelningspolitiskt tycker han att de här avdragen är galna.

– Det är en överföring genom skattesystemet från fattiga till rika, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Ränteavdraget diskuteras

Så räknade vi:

• I Danderyd gjordes under 2013 Rot-avdrag för 136 082 294 kronor och Rut-avdrag för 51 135 160 kronor. Om man delar det på antalet köpare så blir det sammanlagt 2 603 kronor i månaden per köpare.

• En genomsnittsvilla i Danderyd kostar i 8 706 000 kronor enligt Mäklarstatistik. Ränteavdragen för en sådan villa om man räknar på en ränta på 3 procent blir 5 550 kronor, om man räknar med att köparen har tagit ett lån på 75 procent av inköpspriset.

• En familj som både gör avdrag för Rot, Rut och räntor på bostadslån får då sammanlagt 8 153 kronor i avdrag på skatten varje månad.

Så funkar Rut och Rot:

• Rot-avdrag infördes från början som en konjunktur­åtgärd för att stimulera byggbranschen i tider av lågkonjunktur. En privatperson får göra avdrag på högst 50 000 kronor för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad som utförs i eller i nära anslutning till den bostad som personen äger och bor i eller som används som fritidsbostad. En person får också göra Rot-avdrag för arbeten i föräldrarnas bostäder. Det är halva arbetskostnaden som ger rätt till skatteavdrag, inte material- och resekostnader. Totalt gjordes det Rot-avdrag för 14,7 miljarder förra året.

• Rut-avdraget infördes av den borgerliga regeringen 2007. En person kan göra avdrag på skatten motsvarande halva kostnaden för hushållsarbete i den egna bostaden, i ett fritidshus eller föräldrarnas bostad och fritidshus. Till hushållsarbete räknas städning, underhåll, tvätt, barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete. Det går också att göra Rut-avdrag för läxhjälp. Totalt gjordes det Rut-avdrag för 2,5 miljarder förra året.