Inrikes.

2018-08-30 11:00
Skärmdumpar från Per Olssons VK-konto.
Skärmdumpar från Per Olssons VK-konto.
Puffetikett
Dagens ETC

Hyllade Hitler i sociala medier – nu hoppar SD-politikern av

Sverigedemokraten Per Olsson i Oskarshamn drar tillbaka sin kanditatur till kommunfullmäktige. Detta efter att Dagens ETC avslöjat att han hyllat Hitler i sociala medier och handlat i nazistiska NMR:s nätbutik. Ytterligare tre SD-politiker är under intern utredning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I december godkändes Per Olsson av SD:s interna granskare, trots att hans sociala medier-konton är fyllda av grovt rasistiska bilder som pekar ut araber som våldtäktsmän och pedofiler.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Han tog plats på SD Oskarshamns kommunlista, men fortsatte med sina delningar. Per Olsson har bland annat delat en bild i sociala medier som hyllar Hitler, och en bild på Anne Frank med texten ”Coolest jew in the shower room”.

Texten anspelar på duschrummen i koncentrationslägren där judar gasades till döds av nazister.

Skärmdump från Per Olssons VK.
Skärmdump från Per Olssons VK.
Skärmdump från Per Olssons VK.
Skärmdump från Per Olssons VK.

Själv försvarar Per Olsson sina delningar med att det var "humor". Det avslöjade Dagens ETC i samband med att vi publicerade en stor granskning där det framkommer att sammanlagt 11 SD-politiker handlat rasistiska klistermärken, kläder och vit makt-musik för tusentals kronor från NMR:s och Midgårds nätbutiker.

”Fullständigt oacceptabelt”

Michael Erlandsson, SD Oskarshamns ordförande, fick kännedom om sin partikollegas delningar och beställningar på nätet tidigare i veckan.

– Jag ringde till honom och han erkände direkt. Jag meddelade att hans agerande är fullständigt oacceptabelt och att han uppenbarligen inte delar vår människosyn. Per Olsson har nu dragit tillbaka sin kandidatur på min begäran. Han var helt medgörlig och insåg själv att det inte gick att fortsätta, säger Michael Erlandsson.

Per Olsson genomgick en kontroll innan han blev godkänd som kandidat, hur kunde ni missa att hans sociala medier-konton är fyllda med rasistiska bilder?

– Det är helt omöjligt för mig att granska vad alla kandiderar gör på nätet. Han har med sin underskrift på ansökan lovat att han delar partiets värdegrund men uppenbarligen gör han inte det.

Vi publicerade uppgifter om 11 SD-politiker igår och det rapporteras ständigt om Sverigedemokrater som har rasistiska åsikter och samröre med nazister. Hur kommer det sig?

– Vi har inga övergripande problem med sådana åsikter i partiet. Däremot är det extremt beklagligt att några enskilda individer säger och gör sådana saker. De har inte varit ärliga när ansökt om att kandidera.

Är gränsen flytande mellan ditt parti och vit makt-miljön?

– Vi har en absolut nolltolerans mot extremism och vi agerar direkt. De blir ju uteslutna ur partiet.

Ytterligare tre SD-politiker som förekommer i Dagens ETC:s granskning utreds nu av partiet internt för att de i olika omfattning beställt rasistiska klistermärken och stora mängder vit makt-musik från NMR och Midgård.

Dagens ETC har sökt Per Olsson för en kommentar.