Inrikes.

2020-09-28 12:32
  • När de lämnade Iran var Zahra Hosseiny gravid, och i Turkiet föddes deras son. Bild: Zanna Nordqvist
    När de lämnade Iran var Zahra Hosseiny gravid, och i Turkiet föddes deras son.
  • Förra veckan träffade Zahra Hosseiny Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen för att berätta om sin situation. Bild: Zanna Nordqvist
    Förra veckan träffade Zahra Hosseiny Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen för att berätta om sin situation.
  • Bild: Zanna Nordqvist
Puffetikett
Dagens ETC

Hundratals barnfamiljer i limbo – de får avslag men kan inte utvisas

Hundratals barnfamiljer befinner sig i ovisshet efter att de fått avslag på sina asylansökningar men samtidigt inte kan utvisas med tvång till Afghanistan, eftersom de anses vara särskilt utsatta. En av familjerna, Hosseiny, har beviljats ny prövning efter fem år i Sverige, men deras förhoppningar är små.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De minns inte Afghanistan. Zahra och Habib Hosseiny flydde tillsammans med sina familjer till Iran när de var små. Sedan dess har de levt hela sina liv på flykt. Livet i Iran gav inte utrymme att leva berättar Zahra Hosseiny, som vuxit upp i en sträng familj.

– Vi fick inte leva i frihet och ha ett bra liv där och vi var papperslösa. Dessutom fick jag och Habib inte vara med varandra, säger hon.

När de lämnade Iran var Zahra Hosseiny gravid, och i Turkiet föddes deras son. De visste inte vilket land de skulle fly till, bara att de ville ge sin son en tryggare barndom än de själva hade fått.

– Vi fick höra på vägen att i Sverige har både kvinnor och barn rättigheter, och för oss som vuxit upp som flyktingar, vi hoppades att vi kunde få bygga upp våra liv i det här landet och leva i frihet, säger hon.

Sonen 25 dagar gammal

När de kom till Sverige var deras son 25 dagar gammal. Två år senare, 2017, föddes deras dotter i Sverige. Idag är de fem och tre år gamla. De går på förskola, har vänner, tittar på barnprogram på svenska. De förstår sitt modersmål dari, men pratar bara svenska.

– De har levt hela sina liv i Sverige, men de är fortfarande flyktingar. Till och med min dotter som är född här, det spelar ingen roll, säger hon.

Hela familjen fick utvisningsbeslut. Migrationsverket flyttade in dem på ett boende för återresande där hela familj­en fick bo i ett litet rum, i åtta månader. Migrationsverket pressade dem hårt för att de skulle återvända.

– Men vi kan inte återvända, vi är inte välkomna. Och det är inte bara vi, det är jättemånga familjer som har det såhär, säger Zahra Hosseiny.

Fem år av ovisshet

De senaste fem åren har varit tuffa. Familjen har levt i ovisshet, i ständig väntan på beslut och med oron över att de stannar i Sverige olovligt. Föräldrarna har inte fått arbeta för att försörja familjen, de har inte kunnat studera och de får förklara sig för främlingar som ifrågasätter varför de är här utan tillstånd.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag är så ledsen. Jag trodde att mina barn skulle få växa upp i ett land där de också har rättigheter. Jag ville att de skulle få ett annat liv än jag själv hade, ett liv utan förtryck, utan diskriminering. Jag trodde att de skulle inkluderas i samhället. Istället måste de känna som jag kände när jag växte upp, alltid utanför.

I Iran fick Zahra acceptera att hon som kvinna var tvungen att lyda.

– Jag vill ge min dotter någonting mer. Jag vill att hon ska få vara en hel människa, sin egen. Hennes pappa eller bror ska inte bestämma över henne, hon ska få stå på egna ben, hon ska inte vara rädd, inte giftas bort. Hon ska få studera och välja själv.

Ny prövning som ateister

Afghanistan är ett av världens farligaste länder och sedan i mars har 12 000 civila dödats i kriget som fortfarande pågår. Situationen är särskilt svår för kvinnor, barn, minoritetsgrupper och de som lämnat islam. Idag väntar familjen åter på besked efter att de beviljats ny prövning tidigare i år då de nu är ateister.

– Vi är inte religiösa, och vi bryter mot de regler man måste följa där, det är därför vi inte är välkomna i vårt land. Jag är inte heller den jag var för fem år sedan, mina tankar, idéer och ambitioner har förändrats och de kommer aldrig att acceptera mig i Afghanistan. Jag har ingen plats där.

Zahra Hosseiny är säker på att hon kommer straffas om hon återvänder.

– Och även mina barn. Det kommer att gå ut över dem också.

Familjen har skapat sig ett liv i Sverige trots de svåra förutsättningarna. De har vänner, alla pratar svenska, föräldrarna vill jobba. Ändå överväger de att fly igen.

– Hur länge till ska vi ha det såhär? Min son är stor, han jämför sig med sina vänner och han vet att det är skillnad. De som styr det här landet, tänker de på våra barn, varför har de inte rätt till trygghet och frihet?

”Bubbla som kan spricka”

Förra veckan träffade Zahra Hosseiny Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen för att berätta om sin situation och om hur barnfamiljerna som flytt till Sverige fastnat i ett läge där de inte tillåts komma framåt i livet, och inte kan fly tillbaka. Annika Hirvonen sa att det är svindlande hur många människor som fastnar i limbo. Om det fortsatta samarbetet i regeringen sa hon:

– Det är vårt jobb att göra så stor skillnad vi bara kan.

Efter fem års väntan känns uppehållstillstånd i Sverige långt bort för familjen Hosseiny, trots den nya prövningen av deras asylärende.

– Jag vet inte. Man mår inte bra av det här. Vi försöker skydda våra barn och ge dem ett bättre liv, men Sverige låter oss inte. Det känns som att jag svävar i en bubbla som när som helst kan spricka, säger Zahra Hosseiny.

Läs vidare på nästa sida: Inte möjligt att utvisa barnfamiljer

Familjer från Afghanistan

Barn från Afghanistan inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem:

0–6 år: 903

7–15 år: 1 031

16–17 år: 303

Av de totalt 2 237 barnen med afghanskt medborgarskap, har 2009 sina vårdnadshavare med sig.

Källa: migrationsverket 1/1 2020

Överlämnade till gräns­polisen:

4 895 personer med afghanskt medborgarskap väntar på att utvisas av gränspolisen.

463 av dem är minder­åriga, 250 är under tio år.

Källa: Gränspolisen den 18/9 2020