Inrikes.

2020-11-03 10:50
Margareta Thorgren, hovets informationschef / Prins Carl Philip i samtal med Stefano Catenacci under juryarbetet vid Årets kock 2019. Bild: Henrik Montgomery /Pontus Lundahl/TT
Margareta Thorgren, hovets informationschef / Prins Carl Philip i samtal med Stefano Catenacci under juryarbetet vid Årets kock 2019.
Puffetikett
Dagens ETC

Hovet om kungakocken: ”Ser allvarligt på det”

I decennier har Stefano Catenacci lagat mat för hovets middagar och fester. Han är hovtraktör sedan 2012, något som används för Operakällarens marknadsföring. Igår avslöjade Dagens ETC att en lång rad personer anklagar Stefano Catenacci för sextrakasserier.

– Hovet har tagit del av uppgifterna. Utifrån det följer vi händelseutvecklingen, kommenterar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tre svenska kockar har förärats titeln hovtraktör: Tore Wretman (utsedd 1966) och Werner Vögeli (utsedd 1977) och Stefano Catenacci (utsedd 2012). Det betyder att Operakällarens stjärnkock Stefano Catenacci ansvarar för maten till representationsmiddagar, galabanketter och andra större middagar där kungen står värd. 

Han stod till exempel för den kulinariska upplevelsen då kungen 2016 firade sin 70-årsdag med en stor fest på slottet. Och redan innan han blev hovtraktör blev Stefano Catenacci betrodd att sätta menyn för Victorias och Daniels bröllop, där gästerna bjöds på bland annat torsk i blomhölje med gurkgelé och kalvytterfilé från Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp.

Långvarig relation

Med tiden har det uppstått en allt närmre relation mellan hovet och Stefano Catenacci. Han lagade maten då Madeleine gifte sig 2013. Han har även bjudits in att medverka i panelsamtal hon arrangerat i New York, USA. 

Stefan Catenacci framhåller själv gärna uppdraget för hovet, som i en intervju då han nyss kommit tillbaka till Operakällaren efter sin stroke.

– Jag ser att de håller på att tända upp på slottet nu, det är dags för mig att gå över.

Väljer att avvakta

Så hur ser hovet på de anklagelser som förs fram i Dagens ETC:s granskning?

– Hovet har tagit del av uppgifterna. Utifrån det följer vi händelseutvecklingen, kommenterar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Vad betyder det?

– Det betyder att vi tagit del av uppgifterna och ser allvarligt på det som framkommer. Men nu följer vi utvecklingen, vad andra medier skriver.

Du säger till Expressen att hovet inte varit i kontakt med Stefan Catenacci med anledning av detta. Är det fortfarande så?

– Ja, det stämmer.

Men att bara följa utvecklingen, är inte det en passiv linje?

– Det vi gör är att följa utvecklingen.

Dagens ETC har även frågat hovet hur den ekonomiska uppgörelsen ser ut med hovtraktören. Hur stora belopp har gått till Stefano Catenacci och Operakällaren sedan 2012? Och sker denna affärsuppgörelse inom ramen för apanaget?

– Det är ingenting jag i dagsläget kan kommentera, säger Margareta Thorgren.