Inrikes.

2019-02-24 12:00
Josephine Appelqvist, grundare av Talita, Frida Larsson, Housekeeping Manager Nordic Light Hotel och Anna Sander, grundare av Talita.
Josephine Appelqvist, grundare av Talita, Frida Larsson, Housekeeping Manager Nordic Light Hotel och Anna Sander, grundare av Talita.
Puffetikett
Dagens ETC

Hotell tar ställning mot prostitution

Ett hotell i Stockholm har bestämt sig för att agera mot prostitution. Kvinnor som vill komma ur prostitutionen får arbetsträna hos dem – och hotellet uppmanar gäster att avstå städning för att skänka pengar till ett projekt mot prostitution.

– Vi tycker att det är väldigt modigt av dem och vi hoppas att fler gör så tydliga ställningstaganden, säger Meghan Donevan på organisationen Talita.

Det är designhotellet Nordic Light Hotel som har bestämt sig för att ta ställning mot prostitution, genom ett samarbete med organisationen Talita som hjälper kvinnor ur prostitution och människohandel.

Hotellet agerar på tre plan: genom att ge ekonomiska bidrag till Talita, genom att erbjuda arbetsträning på hotellet för utsatta prostituerade samt genom att lyfta problemet till samtliga gäster.

Informerar gäster

På alla 169 rum på Nordic Light Hotel finns nu en dörrhängare som berättar om Talita och deras arbete. Genom att hänga ut skylten på dörren kan gäster avstå från städning. Då skänker Nordic Light Hotel kostnaden för städningen av rummet till Talitas verksamhet. Dörrhängaren ligger på sängen i hotellrummen och måste aktivt flyttas. Det ger en tydlig signal till samtliga gäster om var hotellet står i frågan om sexköp. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi vill ta aktiv ställning mot sexköpare och stötta offer för prostitution och trafficking. Genom Talita får vi följa enskilda människor i en utsatt situation och se att vi faktiskt kan göra skillnad för dem, säger Frida Larsson som är Housekeeping Manager på Nordic Light Hotel.

Hon ser att samarbetet med Talita leder till konkreta resultat och nämner att en tidigare utsatt kvinna efter arbetsträning på hotellet nu har fått jobb på ett hotell i en annan stad där hon samtidigt studerar.

Hoppas på fler

– Vi tycker att det är helt fantastiskt, det är ganska häftigt att vem som helst kan bidra. Vi är väldigt glada över att det är just ett hotell som valt att stötta oss, en plats där prostitution ju ofta förekommer, säger Meghan Donevan, ledare för forskning och förebyggande arbete på Talita.

Hon tycker att det är väldigt modigt av hotellet att ta ställning och hoppas att fler kommer att följa efter och göra så tydliga ställningstagande.

– De stöttar oss inte bara ekonomiskt, de sprider dessutom kunskap. Då känner gästerna att de bidrar till något viktigt, säger Meghan Donevan.

Tar emot 20 per år

Talita driver för närvarande skyddade boenden i Stockholm och Göteborg för hjälp till kvinnor inom prostitution och sexuell människohandel utifrån ett tolv månaders rehabiliteringsprogram. Enligt deras egna uppgifter lämnar 97 procent av deltagarna prostitution för gott genom metoden som omfattar skyddat boende, traumaterapi, undervisning, framtidsplanering och praktik samt utslussning och integrering i samhället.

– Vi har plats för cirka tio kvinnor på boendet i ett år och därefter följer utslussning i ett år. Så vår verksamhet stöttar cirka 20 kvinnor per år, säger Meghan Donevan.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Talita grundades 2004 av apotekaren och traumaterapeuten Anna Sander samt juristen och traumaterapeuten Josephine Appelqvist.

Det första skyddade boendet, Villa Talita öppnade i Stockholm 2012.

Verksamheten bedrivs i nära samarbete med polis och socialtjänst.

Nordic Light Hotel är ett designhotell i Stockholm city.