Medier.

2016-08-26 09:59
Jesper Strömbäck, professor i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Jesper Strömbäck, professor i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Hot mot demokratin på sikt

Mediehusens annonsintäkter viker och dagstidningsläsandet minskar stadigt. På sikt kan krisen innebära ett hot mot demokratin, tror medieforskaren Jesper Strömbäck.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

2005 läste 81 procent av svenskarna en dagstidning på papper eller nät en vanlig dag. 2014 är siffran 67 procent, enligt senaste statistiken Mediebarometern. I de yngsta åldersgrupperna är dagligläsarna färre än hälften.

– Ur ett demokratiperspektiv är traditionella medier avgörande för att demokratin ska fungera lokalt och nationellt och för att människor ska vara någorlunda informerade om politik i ett samhälle. Det handlar om allt från att veta vilket parti man stödjer till att utkräva ansvar från makthavare, säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Problem för flesta tidningar

Vikande lönsamhet är ett problem för de allra flesta svenska tidningar. Den gamla affärsmodellen, att finansiera journalistiken genom annonser på papper fungerar inte längre. Och ännu har inget mediehus hittat någon framgångsrik digital affärsmodell. Värst förutsättningar har lokaltidningarna tror Jesper Strömbäck.

– Den gamla affärsmodellen med annonsfinansierad journalistik håller inte som förr. Vissa medier kanske har förutsättningar att klara det någorlunda, framför allt nationella medier. Men så länge utmaningen inte har lösts finns det skäl att vara orolig, säger han.

Jesper Strömbäck menar också att det inte bara handlar om läsandet av nyheter, på papper eller online, som sådant. Utan även om hur människor läser.

– De flesta nyheter människor tar del av digitalt och genom sociala medier kommer ursprungligen från traditionella nyhetsmedier men vi vet för lite om hur kunskapseffekter påverkas av format. Sedan är det en viktig skillnad på att läsa på papper respektive online, och genom sociala medier. Papper bläddrar vi igenom och ser massa nyheter vi inte visste vi var intresserade av.