Inrikes.

2020-02-05 11:35
Tamara Spiric / Nooshi Dadgostar. Bild: Torbjörn Granroth / Tomas Oneborg/SvD/TT
Tamara Spiric / Nooshi Dadgostar.
Puffetikett
Dagens ETC

Hon kan utmana Dadgostar som partiledare för V

Ulla Andersson gick i tisdags kväll ut med att hon inte kandiderar till partiledare för Vänsterpartiet. Många menar nu att manegen är krattad för Nooshi Dadgostar, men Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, funderar fortfarande på att ställa upp. 

– Skulle det vara så att jag blir vald är jag inte bekymrad över att komma igenom tv-rutan. Där känner jag mig trygg, och att de kommer att gilla det, säger Spiric till Dagens ETC. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I mitten av januari aviserade Jonas Sjöstedt sin avgång som partiledare för Vänsterpartiet, efter åtta år på posten. Sedan dess har en rad tunga kandidater – senast Jens Holm – meddelat att de inte ställer upp till partiledarvalet, som ska ske på V-kongressen i slutet av maj. 

Malin Björk, Ali Esbati, Rossana Dinamarca och Clara Lindblom är några av förhandstipsen som sagt nej till att ställa upp. På tisdagskvällen kom beskedet att den ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson inte ställer upp som partiledarkandidat, och att hon ställer sig samtidigt bakom Nooshi Dadgostar som ny vänsterledare.

Många bedömare menar nu att valet redan är klart, att Dadgostar kommer vinna. 

Men minst en annan kandidat står fortfarande kvar. Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå och numera kanslichef för Vänsterpartiet i Stockholmsregionen. 

Hon har nominerats av en rad lokala partiföreträdare i Västerbotten, som lyfte henne i en debattartikel i Expressen häromdagen. 

– Jag har inget besked att ge ännu. Jag funderar fortfarande över det. Det är ett stort beslut, som berör många. Men jag är väldigt hedrad över de nomineringar jag har fått och alla partikamrater som hör av sig och uppskattar den politiska gärning som jag har gjort, säger Tamara Spiric till Dagens ETC. 

Du har en gedigen erfarenhet från kommun- och regionpolitiken, och har lyfts fram för din förmåga att förhandla. Har du det som krävs för en partiledarroll? 

– Mina tvivel rör sig inte kring det faktiskt. Jag har varit en ledande politiker i Umeå i åtta år och styrt i fyra år som kommunalråd. Jag har fått igenom våra reformer. Enligt en oberoende utredning var vi de som fick igenom flest vallöften av alla. Jag har hjälpt till att bygga vår organisation som växte explositionsartat under den tiden. Jag känner mig trygg i det, att jag kan leda tillsammans med andra. Politik är inte en enmansshow, man är många som leder tillsammans, men partiledaren sätter en strategi. 

Vad skulle du vilja se att Vänsterpartiet tar för riktning och hur skiljer den sig från andra kandidater? 

– Jag har svårt att värdera vad som skiljer mig från nån annan, det får andra göra. Men jag tycker det är viktigt att Vänsterpartiet utvecklas och vara ett tydligt och sammanhållet alternativ för alla människor som känner sig svikna, men också för alla som känner att man vill bygga ett samhälle på solidaritet och jämlikhet.Det är viktigt att vi bygger en rörelse och blir ett rörelseparti. De ekonomiska reformerna vill jag lyfta. Det är oerhört många människor som fått det svårare under de senaste decennierna, som är svikna av regering efter regering. Speciellt människor på landsbygden, i förorter och bruksorter. Och att vi ska vara det tydligaste partiet för klimatomställningen. Det finns ingen utveckling om vi inte ställer om. Jag är övertygad om att det här går hand i hand.

När Nooshi Dadgostar aviserade sin kandidatur menade Aftonbladets Lena Mellin att en lång uppförsbacke väntar eftersom ”ingen vet vem hon är”. Hon är ändå vice ordförande och riksdagsledamot sedan sex år. Hur känd är du för allmänheten?

– Jag vet inte om jag delar Mellins bild, jag tror hon har fel. Och jag är oerhört känd där jag haft positioner, där jag har genomfört politik. Det är inget jag funderar över som något negativt. Skulle det vara så att jag blir vald så är jag inte bekymrad över att komma igenom tv-rutan. Där känner jag mig trygg, och att de kommer att gilla det. 

V har tagit stöd av M, KD och SD för att gå emot Januaripartierna i frågorna kring Arbetsförmedlingen och välfärdsmiljarderna. Har man agerat rätt där, eller hade du gjort något annorlunda om du varit partiledare? 

– Jag är övertygad om att V har mycket starkare potential än det väljarstöd vi har idag. Men med det politiska läget vi har nu så är det vår plikt att göra det mesta vi kan för att få igenom vänsterpolitik. Där tycker jag att Jonas Sjöstedt har gjort rätt de senaste månaderna. Vill KD och M rösta för vår politik för att sätta dit regeringen så kan de väl göra det. Vi har inte gått med på något som vi inte står bakom. 

Det förekommer viss intern kritik om att partiet borde gå mer åt vänster och bli mer radikala, hur står du i den debatten? 

– Jag svänger mig inte med öppna epitetet, men jag tycker att det finns utrymme och behov för ett oerhört tydligt vänsterprojekt, där alla människor ska med. Vi lämnar inte människor kvar, vi har råd. 

Många menar att manegen är krattad för Nooshi Dadgostar nu. Hur ser du på henne som en tänkbar partiledare? 

– Det är inte jag som ska avgöra det, det är upp till medlemmarna. Men jag tycker att Nooshi är en trevlig person. 

Vad tror du om dina egna chanser? 

– Jag känner ett väldigt starkt stöd och jag tror att partiet behöver en öppen process. Mitt eget beslut grundar sig förstås på väldigt mycket. Dels måste jag fundera privat. Jag har tre barn, en familj. Det är ena vågskålen. Den andra är vilken riktning som partiet vill gå. Det är ett komplext beslut, vilket är rimligt. Det vore dumt att kasta sig in in något, säger Tamara Spiric.

Tamara Spiric

Född: 1980, kom till Sverige 1993, som flykting från Balkankriget. 
Uppväxt i Gällivare och Umeå, bor nu i en av Stockholms södra förorter. 

2006-2014 satt hon i kommunstyrelsen i Umeå, 2010-2014 som kommunalråd i den styrande majoriteten. 

Arbetar som kanslichef på Vänsterparitet i Stockholmsregionen och är även ledarskribent på Flamman.