Inrikes.

2017-12-01 11:00
  • Majblomman får ansökningar från familjer där socialtjänsten bifogat ett intyg om behovet av till exempel extra vinterkläder eller aktiviteter.
    Majblomman får ansökningar från familjer där socialtjänsten bifogat ett intyg om behovet av till exempel extra vinterkläder eller aktiviteter.
  •  ”Vi vill säkerställa att barn som bor i hushåll som får försörjningsstöd får samma höjning tillgodo som alla andra barn som också får barnbidrag”, säger Åsa Regnér.
    ”Vi vill säkerställa att barn som bor i hushåll som får försörjningsstöd får samma höjning tillgodo som alla andra barn som också får barnbidrag”, säger Åsa Regnér.
  • Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman, välkomnar höjningen.
    Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman, välkomnar höjningen.

Höjt försörjningsstöd nästa år: ”Det är hög tid”

Nästa år höjs riksnormen för försörjningsstödet, även kallat socialbidrag. För en ensamstående med två barn kommer höjningen innebära 570 kronor mer i månaden, enligt regeringen som i går fattade beslutet.

”Det är hög tid”, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman.

– Vi vill säkerställa att barn som bor i hushåll som får försörjningsstöd får samma höjning tillgodo som alla andra barn som också får barnbidrag, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér till Ekot.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bakgrunden är att regeringen sedan tidigare meddelat att barnbidraget höjs med 200 kronor per barn nästa år. Men för de barnfamiljer som har försörjningsstöd skulle höjningen av barnbidraget ätas upp, eftersom det ses som en inkomst och därmed räknas bort från försörjningsstödet. Därför höjs nu riksnormen för försörjningsstödet. Enligt regeringens egna siffror innebär höjningen att en ensamstående person med två barn får 570 kronor extra varje månad.

Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman, välkomnar höjningen. Utöver att familjer med försörjningsstöd nu kommer att kunna tillgodoräkna sig höjningen av barnbidraget blir det ett tillskott på drygt 170 kronor i månaden för en tvåbarnsfamilj. Men även en så pass låg summa har stor betydelse, säger Lena Holm.

– Det är hög tid att höja de här bidragen, för de har inte hängt med i den allmänt prishöjningen och löneutvecklingen. Man kan tycka att 200 kronor bara är lite fånigt, men det är faktiskt väldigt viktigt för familjer som inte har några som helst marginaler, säger hon.

Hon säger också att Majblomman sedan flera år tillbaka för in bidragsansökningar från familjer där socialtjänsten bifogat ett intyg om behovet av till exempel extra vinterkläder eller aktiviteter.

– När vi pratar med socialtjänsten säger de att försörjningsstödet är så lågt att det faktiskt inte räcker till så som det var tänkt. Då önskar man att Majblomman går in och hjälper till. Det är ett väldigt tydligt tecken på att nivåerna har varit alldeles för låga väldigt länge.

Försörjningsstödet höjs

Regeringen beslutade i går att höja riksnormen för försörjningsstöd. Höjningen innebär 570 kronor mer i månaden för en ensamstående förälder med två barn.

För kommunerna, som betalar ut försörjningsstödet, ökar kostnaderna med nära en halv miljard kronor. 

Samtidigt menar regeringen att höjningen av barnbidraget, som kommer från staten, gör att det blir mindre pengar att betala ut för kommunerna i form av försörjningsstöd. Den faktiska kostnaden för kommunerna beräknas därmed hamna runt 200 miljoner kronor, enligt Ekot.