Kartan lyste röd när organisationen Reportrar utan gränser igår presenterade sitt årliga pressfrihetsindex där 180 länder och regioner rankas utifrån bland annat ekonomi, politik och rättsliga ramverk.
Enligt Reportrar utan gränser är en förklaring att den ekonomiska krisen håller på att kväva den oberoende pressen. I 160 av de 180 länderna har medier svårt att finansiera sig själva.
– Medierna får inte tillräcklig finansiering för att kunna bedriva en seriös och bra journalistik. Utan ett ekonomiskt oberoende finns det ingen fri press. När media tvingas jaga klick istället för sanningar då är det oligarker och propagandister som vinner. Vi har sett den här utvecklingen under flera år, men nu har det börjat nå alarmerande nivåer, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Den dåliga ekonomin lyfts i rapporten särskilt när det gäller Europa och Centralasien. Det nämns att USA dragit in stödet till bland annat Radio free Europe/Radio Liberty, vilket försämrar ett redan ansträngt läge samtidigt som situationen förvärras av ökat inflytande från rysk propaganda.
Från 25 till sju godkända
Indexet visar tydligt att pressfriheten försämras över tid. För elva år år sedan var 25 länder gröna, det vill säga de bedömdes ha bedömdes ha god pressfrihet. I årets rankning är sju länder gröna.
Erik Larsson säger att det är skrämmande, men att det hänger ihop med utvecklingen överlag. Han framhåller att hotet mot fri journalistik är bredare än man ibland tänker på.
– Det är lätt att man kommer in på fängslande och mord, men många stater använder andra rättsliga verktyg för att ge sig på journalister, man stämmer journalister helt enkelt. Det gör även många företag och organisationer. Ett annat exempel är det som Donald Trump ägnar sig åt i USA, att offentligt hudflänga journalister och medier. Det igår i hans verktygsarsenal för att få politisk makt, säger Erik Larsson.
Gaza är enligt indexet fortfarande en av de farligaste platserna för journalister, enligt rapporten.
Reportrar utan gränsers årssammanställning av antalet fängslade, kidnappade och dödade journalister som kom i december 2024 visade också att mer än 145 journalister dödats av dem israeliska armen sedan oktober 2023, varav minst 35 i tjänsten.
Turkiet tappar placering
Turkiet, där rättegången mot Dagens ETC:s Joakim Medin inleddes tidigare i veckan ligger alltjämt långt ner på listan. I år tappar landet en placering och ligger på plats 159 och tillhör de länder där situationen bedöms som mycket allvarlig.
Läget förvärras samtidigt i länder där situationen tidigare bedömts vara god. Portugal graderas i år ner från en ”bra situation” till ”tillfredsställande”.
– Det hänger ihop med den radikala utvecklingen globalt. Vi ser hur demokratin backar på flera håll i världen. Det som händer när demokratin backar är att medierna ofta får ta den första smällen, säger Erik Larsson.
Även Sverige tappar en placering jämfört med förra året. Det handlar enligt Erik Larsson både om att pressfriheten i bland annat Nederländerna ökat, men också att situationen i Sverige blivit något sämre.
– Den politiska situationen i Sverige har försämrats. Det finns en aggressivitet mot medier, vi har också sett en hård retorik i sociala medier som inte gynnat pressfriheten, säger han.