Inrikes.

2018-02-05 13:59
Medverkande i LO:s kampanjfilm bemöter kritiken: ”Jag är rasifierad”
Medverkande i LO:s kampanjfilm bemöter kritiken: ”Jag är rasifierad”

”Helmerson har ingen aning om vem jag är”

LO:s nya valfilm har fått kritik för att den är ”för vit”. DN:s ledarskribent Erik Helmerson skrev i en text i fredags att ”allt är vitt” och ”inte en synligt rasifierad deltagare på två och en halv minut”.

Nu bemöts kritiken från Jaqueline Lenander, som spelar huvudrollen i filmen.

– Jag identifierar mig inte som vit. Jag är rasifierad, säger hon till Dagens ETC.

Valfilmen från LO bär titeln ”En historisk uppgift” och beskrivs med rader som ”valet 2018 handlar om trygghet för vanligt folk”. Filmen spelades in under en kurs för fackligt förtroendevalda, och alla medverkande i filmen var deltagare på kursen, enligt Jaqueline Lenander.

– Det är många med utländskt påbrå som är med i filmen, säger hon.

”Inget tolkningsföreträde”

Erik Helmerson utgår i sin DN-ledare ifrån att det är ett medvetet beslut från LO att ”alla ska vara vita” i valfilmen eftersom LO ”alltmer framstår som socialdemokratins nationalkonservativa gren” som ska locka tillbaka väljarna från SD.

Jaqueline Lenander, som själv har rötter i Filippinerna och Spanien, tar illa upp av påståendet.

– Han har inget tolkningsföreträde för vem jag är. Han har ingen aning. Det är typiskt den privilegierade vita mannen som sätter stämpel på vem vi är. Det får inte han göra, inte när det kommer till mig och min identitet i alla fall, säger hon.

I ett uppmärksammat Facebook-inlägg adresserat till Helmerson skriver Jaqueline Lenander:

”Jag blir utsatt för rasism nästan dagligen och du skriver att det inte finns en enda rasifierad person i filmen”, och fortsätter sedan:

”Min farfar är svensk, han kommer från en liten by i Skåne som heter Liarum. Min farmor är tysk, hon kom hit efter kriget. Min morfar är halvspansk och halvfilippin. Min mormor är från Filippinerna. Jag då? Vem är jag? Jag är en kvinna i arbetarklassen.”

Ifrågasatt kampanj

På LO:s Facebooksida har flera hundra personer kommenterat kampanjfilmen. Många ifrågasätter den bristande representationen och kritiserar filmen för att den inte har ”en enda person med utländskt utseende”.

– Jag blev nästan mer upprörd när jag läste alla kommentarer på Facebook där de skriver att allting var vitt. Det är hur mycket rasistiska kommentarer som helst. De väljer att vinkla mig till vad de vill. Det är så typiskt när man är i ett mellanförskap. Att de tar tolkningsföreträde, och det har de inte rätt till. Vad som är vitt för dig är inte vitt för någon annan. Jag identifierar mig inte som vit. Jag är rasifierad.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta:

Den 31 januari lanserade LO sin kampanjfilm inför höstens val.

Filmen heter ”En historisk uppgift” och handlar om ”trygghet för vanligt folk”.

Under måndagen hade filmen visats över 80 000 gånger på Youtube - och LO:s inlägg på Facebook hade delats över 1 300 gånger, med över 600 kommentarer i tillhörande tråd.