Hoppa till innehållet

Inrikes

De lever med traumat efter skjutningarna i Sätra

Lena Ölander vid muralmålningen som Sätras ungdomar och Föreningen FOLK har gjort, som en hyllning till allt som ger dem framtidstro.
Lena Ölander vid muralmålningen som Sätras ungdomar och Föreningen FOLK har gjort, som en hyllning till allt som ger dem framtidstro. Bild: Bild: Gustav Gelin

Dagens ETC

Tre brutala mord inom tre dygn skedde förra våren i Stockholmsförorten Sätra. Nyligen sköts ännu en ung man i närområdet. Många Sätrabor är frustrerade och ledsna över det grova våldet, och samtidigt besvikna på det bristande stödet från kommunen. – Så svart och mörkt som det varit det här senaste året så kände jag att jag nästan inte klarar det längre, säger Lena Ölander, som engagerat sig för ungdomarna i många år.

Ett drygt år har gått sedan två unga män, 18 och 21 år gamla, hittades nakna i ett källarförråd i Sätra centrum. Avrättade med totalt nio skott, varav flera i huvudena. Dubbelmordet liknades av polisen med ett mexikanskt kartellmord i det brutala tillvägagångssättet. Två dygn senare sköts ytterligare en man till döds, med misstänkta kopplingar till dubbelmordet. Enligt polisen hade han åtalats för morden i källaren, om han hade varit vid liv. Två andra män åtalades för dubbelmordet. Den ena dömdes till livstids fängelse i tingsrätten, men båda friades sedan av Svea hovrätt. Det följer därmed statistiken, där polisens forskning visat att dödsskjutningar i betydligt lägre grad klaras upp än andra mord.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser