Inrikes.

2018-07-17 12:30
Slaktade grisar i Scans slakteri i Kristianstad. T.h. Emelie Iacobi Bild: Rickard Nilsson/TT / Privat
Slaktade grisar i Scans slakteri i Kristianstad. T.h. Emelie Iacobi
Puffetikett
Dagens ETC

Hatdrev mot fredlig djurrättsmanifestation

Djurrättsaktivister i Borås har fått ta emot både hot och hat i sociala medier efter en fredlig manifestation utanför ett slakteri, i fredags.

– Det är inte första gången vi fått ta emot hot på grund av att vi står upp för djuren, men det känns helt absurt att över 3 000 människor delat en ren lögn om oss, säger aktivisten Emelie Iacobi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I fredags i förra veckan samlades ett tjugotal djurrättsaktivister från den nystartade gruppen Borås animal save utanför Dalsjöfors slakteri i Borås för att manifestera och hålla en minnesstund för djuren som skulle slaktas. Polisen, som var på plats, visade aktivisterna var de kunde stå.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Polisen var väldigt hjälpsamma och förklarade var någonstans det var okej att vi stod, och förde en dialog mellan oss och personalen på slakteriet. Eftersom vi inte är ute efter att svartmåla ett specifikt slakteri, och eftersom vi har planer på att åka dit och ta farväl av djuren fler gånger så gjorde vi precis som polisen och personalen där bad oss göra, och vi kände att vi hade en fungerande dialog, säger Emelie Iacobi, från Borås animal save, till Dagens ETC.

Lögner spreds på Facebook

Men efter manifestationen har någon lagt upp en bild på djurrättsaktivisterna, som delats omkring 3 000 gånger, i en Facebook-grupp. Där påstås det att aktivisterna blockerade vägen för djurtransporterna och att de låtit djuren vänta i den stekande hettan i flera timmar. Det stämmer inte, menar Emelie Iacobi, som är trött på att synen på djurrättsaktivister som extremister sprids på detta lögnaktiga sätt.

– När polisen berättat för oss att det inte skulle komma några mer transporter under dagen så samlades vi för att ta en gruppbild, och höll sedan en minnesceremoni där vi lade ut rosor och höll en tyst minut. I samband med det tog någon en bild och lade ut på Facebook.

Dödshot på nätet

Kommentarerna till inlägget är både aggressiva och hotfulla.

– De kallar oss extremister och terrorister, och jämför oss med grupper som NMR och IS. Det kom även flera direkta och indirekta dödshot riktade mot oss. Och vi fick läsa säkert minst 100 kommentarer om hur personer hade kört på oss om de var där, att de ville sätta på oss slaktmasker och att vi förtjänar att dödas eftersom vi ändå inte tillför världen något.

– Det är inte första gången vi fått ta emot hot på grund av att vi står upp för djuren, men det känns helt absurt att över 3 000 människor delat en ren lögn om oss, och att få så många dödshot under så kort tid, säger Emelie Iacobi.

 

Fakta

• Borås animal save är en nystartad ideell organisation vars djurrättsaktivism består i att finnas på plats utanför slakterier för att vara vittnen till djuren och dokumentera deras sista tid i livet.

• De är en del av den internationella djurrättsgruppen Save movement.