Inrikes.

2014-03-12 19:52
En person ur nätverket Linje 17 skrapar bort klistermärken med rasistiska budskap i Kärrtorp.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
En person ur nätverket Linje 17 skrapar bort klistermärken med rasistiska budskap i Kärrtorp.

Hatbrotten ökar – tusentals drabbade varje år

Feminister misshandlas grovt av nazister i Malmö. Elever möter hakkors och budskapet ”jude-svin” när de kommer till sin skola i Stockholm. Det här är inte enskilda händelser. 4 000 fall av rasistiska hatbrott registrerades i Sverige 2012.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Jag tror att det stora ligger i mörkertalet, de som inte anmäler eftersom det är en börda att anmäla, säger Nabila Abdul Fattah.

Sverige för statistik över hatbrott. Bland dem som anmäls är främlingsfientliga/rasistiska motiv de i särklass vanligaste. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) har exempelvis anmälningarna av hatbrott med afrofobiska och antiromska motiv ökat sedan 2008.

– Tyvärr har vi inga verktyg för att kunna dra slutsatser om varför det är så. Det skulle å ena sidan kunna bero på att flera utsätts för sådana hatbrott eller att fler anmäler. Till exempel har polisens hatbrottsutbildning blivit bättre genom åren, något som påverkar hur väl vi lyckas identifiera hatbrott när vi läser anmälningarna, säger Carina Djärv, utredare på Brå.

Hatbrott med främlingsfientliga och rasistiska motiv utförs ofta av extremister på den yttersta högerkanten, vilket innebär att hotbilden riktas även mot deras motståndare. I december attackerade ett 30-tal maskerade nazister en antirasistisk manifestation i Kärrtorp arrangerad av nätverket Linje 17.

– När det gäller oss själva är hotbilden något som ska tas på allvar men samtidigt inte överdrivas. De nazistiska dåd som inträffat, och fortsätter att inträffa, är tillräckligt vidriga och tragiska i sig själva. Låt oss inte bidra ytterligare till tragiken genom att måla upp en sådan hotbild att folk drar sig för att gå på demonstrationer eller säga ifrån, säger Robert, aktiv inom det antirasistiska nätverket Linje 17.

Vill undvika nya attentat

Bara en vecka efter attentaten arrangerade nätverket en ny manifestation som lockade till sig uppemot 20 000 deltagare, vilket är den största antirasistiska manifestationen i Sveriges historia.

Känner ni er skyddade av polis när ni anordnar stora manifestationer?

– Erfarenheterna från polisens blamage den 15 december kommer inte att tvättas bort så lätt. Men visst, just nu är polismakten ångerfull och vill till varje pris undvika att samma sak händer igen. Vi får se hur länge det varar, säger Robert.

Tandlös lagstiftning

Mellan 1999 och 2009 begicks 14 politiska mord och dråp av nazister. Motsvarande antal hos radikala islamister och vänsterextremister: noll. Statistiken talar sitt tydliga språk – de högerextrema hatbrotten drabbar tusentals. Trots detta hade endast sex procent av de identifierade hatbrottsanmälningarna från 2011 personuppklarats under 2013.

– Polisen följer den lag de får. Jag tror att det stora ligger i mörkertalet, de som inte anmäler eftersom det är en börda. Jag tror att fler skulle anmäla ifall det fanns mer tyngd i hatbrottslagen, säger Nabila Abdul Fattah, ledarskribent på Dagens ETC och aktiv inom olika antirasistiska nätverk.

– Högerextremismen är normaliserad eftersom det här inte tas på allvar. Varför ska man tycka det är fel att någon kallar en för ”blatte” när SVT ställer frågan ”hur mycket invandring tål Sverige”? Man måste ta tag i rasismen och hatbrotten mot alla människor, samtidigt om man måste titta på lagstiftningen.

Hatbrott

  • Uppskattningsvis 5 518 brottsanmälningar från 2012 identifierades med ett hatbrottsmotiv.
  • 72 procent av dessa (cirka 3 980) hade främlingsfientliga eller rasistiska motiv.
  • Av dessa var 940 afrofobiska och knappt 220 antiromska hatbrott.
  • Anmälningar med afrofobiska motiv har ökat med 24 procent sedan 2008 och antiromska har ökat med 21 procent.
  • I Stockholm har anmälningarna av hatbrott med koppling till främlingsfientlighet och rasism mer än fördubblats på två år.

Källa: Brå:s hatbrottsstatistik 2012 och publikationen Våldsam politisk aktivism.