Inrikes.

2021-08-27 10:50
  • Mattias Askersson (M) är ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.   Bild: Sofie Axelsson
    Mattias Askersson (M) är ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.
  • Susan Jibran, SSU.
    Susan Jibran, SSU.
Puffetikett
Dagens ETC

Här ökar arbetslösheten mest – och Arbetsförmedlingen har lämnat

Reformeringen av arbetsförmedlingen fortsätter – trots ökad arbetslöshet efter pandemin. I Sigtuna har arbetslösheten ökat mest i landet och här finns inte längre Arbetsförmedlingen på plats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Sigtuna har påverkat kraftigt av pandemin. Här bor många som arbetar på Arlanda. En arbetsplats som påverkades kraftigt när det inte längre var möjligt att resa.

– Den största utmaningen för arbetsmarknaden i Sigtuna är att vi har en stor andel som hamnat i långtidsarbetslöshet. Det var många som förlorade sina jobb på Arlanda flygplats men många är också fortsatt permitterade, något som inte fullt syns i arbetslöshetsstatistiken, säger Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Det är hans partikamrater på riksplanet som har drivit reformeringen av Arbetsförmedlingen hårdast. Sigtuna var en av de kommuner som fick sitt lokala arbetsförmedlingskontor bortsparat när M och KD:s budget gick igenom i riksdagen i slutet av 2019. Över 4 500 anställda på Arbetsförmedlingen har varslats sedan dess och endast ett åttiotal kommuner har kvar lokala kontor.

Mattias Askerson tycker att reformeringen som görs av Arbets­förmedlingen är nödvändig men att den hittills har försämrat kommunikationen mellan kommun och arbetsförmedling.

– Det är viktigt att vi har en god kontakt och dialog med Arbetsförmedlingen, framför­allt kopplat till de som varit utanför arbetsmarknaden länge. Inledningsvis upptäckte vi att kontakten blev sämre och det påverkar såklart de som är i behov av olika stöd för att komma ut på arbetsmarknaden.

Skär ned i vårbudgeten

I början på veckan meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till tidningen Dagens Samhälle att den kritiserade reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter.

När januariavtalet föll, i och med regeringskrisen, var det oklart vad som skulle ske med den avtalade omgörningen som innebär att matchningen mellan jobb och arbetslösa i huvud­sak ska förmedlas av privata externa företag.

Vänsterpartiet och fackförbund som ST och LO har rasat inför att man väljer att gå vidare med reformeringen när så många som 200 000 människor förväntas vara långtidsarbets­lösa i slutet på året.

I vårbudgeten skär regeringen ner ytterligare 1,4 miljarder på myndigheten de kommande tre åren. På grund av personal har försvunnit finns det även en risk för att Arbetsförmedlingen kommer behöva betala tillbaka delar av de pengar som ska gå till insatser, trots att de egentligen behöver mer när antalet arbetslösa ökat under pandemin. Det finns inte personal som kan ta beslut om insatserna. I slutändan kommer det att drabba arbetslösa varnar Arbetsförmedlingens general­direktör Maria Mindhammar i en intervju med Arbetet.

Fokusera på störst behov

Forskningsinstitutet IFAU:s utredning av Arbetsförmedlingen omgörning lyfter att privata företag kommer få det svårare att nå de som är längst bort från arbetsmarknaden. Enligt Eva Nordmark ska det vara möjligt för kommuner att samarbeta med Arbetsförmedlingen och få betalt för de tjänsterna men hittills har kommuner som sökt om detta fått nej.

Sigtuna har i dagsläget inga sådana planer, men arbetar ändå för att nå långtidsarbetslösa på egen hand.

– Vi har exempelvis öppnat upp för att fler ska läsa utbildningar inom bristyrken, vård och omsorg bland annat och vi har också insatser för de som är i behov av försörjningsstöd. Men i grund och botten är det viktigt att Arbetsförmedlingen har ett fokus på de som behöver stöden som allra mest, säger Mattias Askerson.

”Väldigt sorgligt”

Susan Jibran, ordförande för SSU i Sigtuna har kritiserat kommunen för att inte göra tillräckligt mycket för att motverka ungdomsarbetslösheten. Hon vill bland annat införa en sommarjobbsgaranti och tycker att kommunen behöver bli mer kreativa för att hjälpa både unga och äldre till arbeten. För den generella arbetslösheten menar hon att det var ett stort misstag att stänga ner det lokala kontoret för Arbetsförmedlingen.

– Att Arbetsförmedlingen inte finns i vår kommun är väldigt sorgligt faktiskt. Jag kan tänka mig att det känns tryggare både för invånarna i kommunen men också för Arbetsförmedlingen att ha personen framför sig. Det kan skapa en helt annan kontakt.

Enkät: Hur upplever du att Arbetsförmedlingen inte längre är på plats?

Celia Leiva

64 år, anställd på Arlanda, Sigtuna

– Det här är det största problemet. Jag jobbade på Arlanda och var permitterad i ett och ett halvt år. Sedan fick jag arbeta på halvtid och söka a-kassa på halvtid. Nu har jag fått heltid igen men eftersom att det inte finns något kontor här har man kontakt med flera personer och kommunikationen om detta har inte nått fram utan jag fick trots att jag berättat det för en person på Arbetsförmedlingen ett brev hem om att jag inte sökt arbeten. Alla här i Sigtuna pratar om samma sak, att det är så svårt att få hjälp att söka jobb som ligger i närheten.

Sara Suursööt och David Stanley

33 år, arbetssökande respektive 35 år, skyddsvakt, Sigtuna

– Jag söker jobb nu men har ännu inte haft så mycket kontakt med Arbetsförmedlingen. Men jag tror det hade varit bättre att kunna träffa någon än att hålla kontakten via telefon, säger Sara.

– Jag hade kontakt med Arbetsförmedlingen för att par år sedan och tyckte det var bra att få träffa någon men på senare tid har det inte varit aktuellt så jag vet inte hur det är nu, säger David.

Julio Lechuga

65 år, egenföretagare, Sigtuna

– Jag tycker inte det är bra att kontoren och personal försvinner från Arbetsförmedlingen för det är så mycket arbetslöshet både i Sverige och här i Sigtuna. Varför gör man det? För att spara pengar? Jag var arbetssökande för ett par år sedan och tyckte det var viktigt att kunna träffa någon. Det är samma sak med Försäkringskassan och Skatteverket, myndigheternas närvaro blir allt mindre lokalt.

Läs vidare på nästa sida: S i Botkyrka: ”Akut skede när Arbetsförmedlingen backade”

2

… med så många procentenheter steg arbetslösheten i Sverige under 2020.

3,9

… med så många procentenheter steg arbetslösheten i Sigtuna under 2020. Det är den högsta ökningen i landet.

11

… procent. Så hög är arbetslösheten i Sigtuna idag.

Reformeringen av AF

Som en del av januariavtalet ska Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. Externa aktörer ska matcha arbetslösa mot jobb i ett system som baseras på lagen om valfrihetssystem. Myndigheten kommer finnas kvar men med rollen att kontrollera  arbetssökande och bedöma arbetet av externa parter.