Inrikes.

2018-03-14 11:40
Bild: Privat

Här blir aktivist skjuten i ryggen med elpistol

Vid en nazistisk demonstration i Stockholm under lördagen blev en motdemonstrant skjuten av polisen med elpistol i ryggen – medan han var på väg bort från platsen. ”Jag blev chockad. Det är ju livsfarligt att elchocka någon i en trappa”, säger ett vittne som filmade händelsen.   

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vid 13-tiden under lördagen anordnade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen en demonstration vid Sergels torg i Stockholm. Efter att ett stort antal antifascistiska motdemonstranter dykt upp på platsen utbröt tumult och sammandrabbningar med polisen, som försökte hålla de två grupperna isär.      

Matilda Tudor blev vittne till händelseförloppet då hon skulle byta tunnelbana. Hon reagerade över att polisen uppträdde aggressivt, trots att de antifascistiska motdemonstranterna knappast var våldsamma.

 

 

– Som jag uppfattade det stod de bara och skrek sitt budskap ”Inga fascister på våra gator”. En grupp som mest bestod av ett antal ganska unga tjejer försökte ta sig fram emot NMR, men de var inte alls utåtagerande eller våldsamma. Det verkar som att det var det som gjorde att polisen trappade upp sitt våld. Polisen började gå på dem, slog med batong och sparkade mot dem. Folk runt omkring blev upprörda och stämningen blev allt mer hätsk, säger hon.

Polis med elpistol from ETC-tidningarna on Vimeo.


Matilda Tudor började filma polisens agerande. Filmklippet som Dagens ETC nu kan publicera  visar hur polisen springer efter en kille som är på väg ned för trappan, vid T-centralen. I handen har polisen en elpistol. På filmen syns och hörs sedan hur polisen skjuter killen i ryggen, med elpistolen.    

– Jag blev chockad. Det är ju livsfarligt att elchocka någon i en trappa. Killen föll ju ned sedan. Oavsett om han sagt något som provocerat polisen fanns det ingen som helst anledning att ge sig på honom, han var ju på väg därifrån, säger Matilda Tudor.

Personen som sköts i ryggen vill vara anonym. Men han säger till Dagens ETC:

– Ja, jag träffas av elpistolen. Men jag föll för att polisen puttade mig efter att han skickat iväg elpistolen, vilket man kan se på videon.

Polisen: Oklart om vapnet avfyrats

Kjell Lindgren, presstalesperson för Stockholmpolisen, säger att han inte kan kommentera det inträffade, eftersom han inte tydligt ser i filmklippet om elpistolen avfyras eller ej.

– Man ser att han håller den i handen, men inte att den avfyras. Det finns ett läge på de här vapnen då de gnistrar till och det kommer som en liten eldsflamma från mynningen. Det kan ske utan att de har avfyrats, säger han.

Det som talar emot att elpistolen har avfyrats, menar han, är att polismannen vänder sig om och går ifrån platsen direkt.

– Hade elpistolen avfyrats borde inte det ha varit möjligt, eftersom trådarna från avfyringsanordningen fastnar i den beskjutna, säger Kjell Lindgren. 

Kraftfullt vapen

Elpistol är ett kraftfullt vapen, som när det används innebär att 50 000 volt slår ut kroppen totalt en kort stund. Risken för den som träffas är framför allt att personen skadas när den ramlar. Men den som träffas i ögat kan bli blind och ett skott rakt mot hjärtat kan också vara riskfyllt.

Jörgen Lund

Karin Annebäck