Inrikes.

2018-09-12 10:45
Åhörare lyssnar till Jimmie Åkessons sommartal under partiets sommarfestival i Sölvesborg.  Bild: Johan Nilsson /TT
Åhörare lyssnar till Jimmie Åkessons sommartal under partiets sommarfestival i Sölvesborg. 
Puffetikett
Dagens ETC

Här blev SD största parti i riksdagsvalet

Med 17,6 procent blev riksdagsvalet ännu en framgång för Sverigedemokraterna. Partiet minskade inte i någon kommun i hela landet, och är största parti i 31 kommuner. 20 av dem ligger i Skåne.

”Det är det bästa valet någonsin för ett högerextremt parti i Sverige”, säger forskaren Tobias Hübinette.

Sverigedemokraterna har i stort sett fördubblat sin röstandel i varje riksdagsval sedan de grundades 1988. Fram till nu. 2014 fick SD 12,86 procent och i årets val ser de ut att hamna på 17,6, vilket är en ökning med 38 procent.

I vissa opinionsundersökningar såg det ut som att SD skulle bli största parti i landet, med siffror över 25 procent på riksplan. Men även om slutresultatet på 17,6 procent är lägre än väntat, så är det fortfarande en stor framgång.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är ett exceptionellt val för dem. Det är det bästa valet någonsin för ett högerextremt parti i Sverige. De har ökat mest av alla partier. Det här valet kommer att ses som historiskt i efterhand. SD:s tillväxt har varit extrem, säger Tobias Hübinette, forskare vid Mångkulturellt centrum.

Det är framförallt i tre regioner som SD-framgångarna utmärker sig.

– Västsverige, med delar av Västergötland, Dalsland och Värmland. Delar av Närke, Västmanland och Dalarna - Bergslagen i stort sett. Och så är det Skåne, eller Sydsverige för de håller på att breda ut sig stort även i delar av Halland, Blekinge och Småland. Det är tre ganska tydliga geografiska kluster, däremellan är det rött eller blått.


Här kan du hitta en större version av kartan.


Trelleborg intressant

I 31 kommuner i landet blev SD största parti, 20 av dem ligger i Skåne. De ökade 5,6 procentenheter i Skåne län och blev näst största parti i länet med 23,6 procent. Allra störst blev de i Sjöbo, där 39,4 av invånarna röstade på SD i riksdagsvalet. Även i kommuner som Bromölla, Klippan, Perstorp, Örkelljunga och Hörby fick SD över 35 procent av rösterna i riksdagsvalet.

I nio av de skånska kommunerna, däribland Trelleborg, blev Sverigedemokraterna största parti i samtliga valdistrikt. Tobias Hübinette menar att det är något som aldrig tidigare har hänt i den svenska extremhögerns historia.

– Det är exceptionellt, extremt. Trelleborg är lite otäckt eftersom det är en stad. Det är den typen av kommuner man borde bevaka. När de slår igenom i urbana områden, som de har gjort i till exempel Österrike. Men det urbana Skåne i stort är fortfarande blått eller rött.

Historiska förklaringar

Enligt Tobias Hübinette har Sverigedemokraternas framgångar i Skåne flera orsaker.

En är närheten till Danmark, där Dansk Folkeparti och dess föregångare Fremskridtspartiet har varit stora sedan 70-talet.

– SD föddes ju delvis i Skåne och åt sedan upp många av småpartierna som fanns där tidigare, som Skånepartiet och Sjöbopartiet och fokuserade mycket på regionalismen, på att vara anti-Stockholm, mer än bara i invandringsfrågan.

– Den tredje förklaringen är kontinuiteten bakåt, den svenska extremhögerns historia med nazistpartier och andra partier som fanns på 30- och 40-talet och var stora i Skåne, säger han och fortsätter:

– Det finns också forskare som har tittat på klasstrukturen och noterat att den ser ganska annorlunda ut i Skåne än i övriga Sverige. Det är historiskt sett mer hierarkiskt och auktoritärt i Skåne, mer välmående. Det är svårt att bevisa om detta kan spela roll, men jag tror att sådant kan spela in.

Bjuv, ett extremt exempel

Partiledaren Jimmie Åkesson sade i en intervju med Aftonbladet nyligen att Skåne ligger ”någon mandatperiod före resten av landet”.

Största ökningen fick SD i Bjuv, där de gick fram med 13,1 procentenheter sedan förra valet och nådde 38,7. I valdistriktet Ekeby 2 fick SD 47,1 procent.

– Det är extremt. Det är i praktiken halva den vuxna befolkningen. Det är inte klokt att det kan bli så, säger Tobias Hübinette.

Lägst stöd fick partiet i Umeå, där 8,6 procent röstade på Sverigedemokraterna.

I samtliga kommuner i landet gick SD framåt. I valet till kommunfullmäktige blev SD största parti i elva skånska kommuner.

– Gissningsvis försöker man med blocköverskridande samarbeten i många kommuner för att hålla SD ute, men det går ju inte i alla. Det lär bli minst ett 20-tal kommuner där de kommer att få reell makt, säger Tobias Hübinette.

Läs vidare på nästa sida: Lista: De 31 kommunerna där SD blev största parti

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter