Inrikes.

2021-06-10 15:20
Bild: Hasse Holmberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Här avslöjar C sin hemliga plan för marknadshyror

Det sägs handla om enbart nybyggda lägenheter. Men i Almedalen för två år sedan så gav Centerpartiet den långsiktiga planen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson, deltog i ett seminarium i Almedalen 2019, tillsammans med Jesper Ahlgren (M) och Larry Söder (KD). Där pratade de om borgerlighetens bostadspolitik. I panelsamtalet säger Ola Johansson något som går emot hans senare kommentarer om fri hyressättning:

”Det är en pågående process att liberalisera och förändra hyressättningssystemet och jag tror det är bra att börja med nyproduktion och införa en modell som går att successivt implementera i det befintliga beståndet.”

Så sent som för en vecka sedan kommenterade Ola Johansson till DN utredningsförslaget om fri hyressättning vid nyproduktion, utan att nämna vidare implementering.

– Vi är nöjda med att utredningen har presenterats och trygga med att regeringen ska jobba snabbt för att införa det. Det här är den utredning som beställdes av januariavtalet, fri hyressättning på nyproduktion – inte marknadshyror, sa han.

I panelsamtalet från 2019 så säger Ola Johansson i slutet av en kortare utläggning om social bostadspolitik att de borgerliga partierna varit fega i frågan.

”Borgerligheten har inte, de åren som vi har haft makten, lyckats komma överens sinsemellan om tillräckligt långtgående förslag. Nu hoppas jag att vi bereder marken för att kunna göra fler grejer framöver” sa han.

Ola Johansson kommenterar klippet i ett sms till Dagens ETC: 

“Nu genomförs en viktig reform som kommer möjliggöra att fler hyresrätter byggs, att köerna förkortas och att fler unga enklare kan skaffa sig en bostad, Det är ingen hemlighet att vi vill se en liberalare bostadspolitik. Vilka ytterligare reformer som kommer krävas för att skapa en mer flexibel och tillgänglig bostadsmarknad får vi återkomma till.”