Inrikes.

2021-10-01 13:15
Bild: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Hälften fällande domar när barnfridsbrott prövas

Fängelse i mellan tre och nio månader. Det blev straffen för de män som fällts för det nya brottet barnfridsbrott i Sverige. Det visar Dagens ETC:s genomgång. Domarna visar samtidigt på unika svårigheter när barn till misshandlade blir brottsoffer. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Sedan den 1 juli är det brottsligt att låta ett barn bevittna våld eller hot mellan närstående. Dagens ETC har gått igenom de domar som avkunnats under de två första månaderna. En röd tråd genom de fall som lett till fällande domar är att mamman, som utsatts för misshandeln, är beredd att medverka i polisutredningen.

– Det känns som att barnen är väldigt utlämnade till andra. I några av fallen vill mamman inte riktigt medverka, och då faller hela brottet.

Det säger barnrättsjuristen Rebecca Lagh, som gått igenom domarna för Dagens ETC:s räkning.

Hon satt med som expert i utredningen som ligger till grund för lagen om barnfridsbrott.

Bland de fällande domarna finns flera fall där papporna erkänt att de slagit mamman och att barnen befunnit sig i närheten.

– Där blir barnen väldigt beroende av pappans erkännande. Man frågar sig vad som hänt om pappan inte hade erkänt, säger Rebecca Lagh.

Straffen har hittills landat på mellan tre och nio månaders fängelse. Är det rimligt med tanke på att maxstraffet är två år?

– Det är lite för tidigt att uttala sig om det, men straffen är generellt låga för den här typen av brott. Straffet blir ju avhängigt grundbrottet och det är därför det ser olika ut, säger Rebecca Lagh.

Frias på grund av misstag

I två av fallen menar Rebecca Lagh att polis eller åklagare begått misstag när det gäller att utreda grundbrottet som lett till att mannen friats. I det ena fallet, där en kvinna inte informerats om varför det är viktigt att hon undersöks efter en misstänkt våldtäkt, är det så illa att tingsrätten kritiserar utredningen rakt ut i domen.

– Det är ju förfärligt för målsäganden. Hon har blivit utsatt för våldtäkt och det faller på grund av en dålig utredning. Det är inte rättssäkert för henne, säger Rebecka Lagh.

Tas den här typen av brott på tillräckligt allvar tycker du?

– Just det här fallet måste vara extremt. Men det är väldigt olika beroende på vilken utredare och åklagare som har målet.

Det andra misstaget handlar om en mamma som vaknar blåslagen på morgonen. Men det råder oklarheter kring när misshandeln skedde och eftersom åklagaren bara åtalat mannen för misshandel under morgontimmarna frias han eftersom det inte anses bevisat att han slog kvinnan då.

Av de tolv domarna finns det två som enligt Rebecca Lagh är särkilt intressanta ur juridisk synpunkt. De sätter ljus på hur domstolarna resonerat när det gäller vad som ska bedömas som barnfridsbrott och inte. I ett fall sitter ett ettårigt barn i baksätet i en bil där pappan slår och biter mamman. Han döms för misshandeln av mamman men frias från barnfridsbrott för att barnet enligt mamman sov under händelseförloppet.

Rebecca Lagh säger så här om den friande domen:

– Barnet är där. Det är en liten bil. Pappan biter mamma och slår henne. Min personliga åsikt är att jag tror att ett barn i en bil ändå uppfattar det som sker.

Det andra fallet handlar om ett barn som blir vittne till att barnets mormor hotas av sin son, det vill säga barnets farbror. Tingsrätten fäller mannen för hotet mot kvinnan, men friar när det gäller barnfridsbrott med motiveringen att barnet inte anses ha en nära anknytning till farbrodern, vilket krävs för en fällande dom. 

Hotade både mamma och barn

I ett annat fall åtalas en pappa för att ha hotat både barnet och mamman. Eftersom barnet bevittnat hotet mot mamman åtalades pappan även för barnfridsbrott, men tingsrätten nöjde sig med att fälla pappan för grovt olaga hot mot både dottern och mamman. Tingsrätten skriver att det skyddsintresse som uppbär barnfridsbrottet anses vara tillgodosett genom att han fälls för hotet. 

Rebecca Lagh håller med om resonemanget. 

– Pappan döms för grundbrottet, och man kan inte bli dömd två gånger för samma brott.

Hur mycket mammorna medverkar i polisutredningarna skiljer sig åt mellan fallen. Men ett ärende sticker ut genom att mamman helt vägrar att uttala sig i tingsrätten. Enligt utredningen har hon blivit dödshotad av mannen.

Rebecca Lagh säger att det generellt finns mycket att göra både från polisens och samhällets sida för att göra det lättare för kvinnor att berätta. 

– Man måste fråga sig varför den där kvinnan inte vill medverka. Har hon fått rätt stöd för att orka?

En sak som ofta nämns när det gäller att klara upp den här typen av brott är att korta handläggningstiderna. Rebecca Lagh säger att hennes erfarenhet är att det är bra att det går snabbt. Men det är inte alltid av godo.

– I en del fall är kvinnorna ambivalenta och har inte hunnit landa i vad som har hänt, så de skyddar mannen.

Friade och fällda för barnfridsbrott i Sverige

Friade: 

Ettårig dotter i baksätet

Man, 30 år, Täby

Åtalas för att ha misshandlat sin dotters mamma med slag och genom att ha bitit henne. Misshandeln sker i kvinnans bil och den ettåriga dottern befinner sig i baksätet under hela förloppet. Enligt mamman sover hon dock.

Mannen fälls för misshandeln, men frias för barnfridsbrott. Tingsrätten skriver i domen att "enbart den omständighet att misshandeln måste ha varit förknippad med visst tumult och ljud" inte är tillräckligt bevis för att dottern varit vaken och bevittnat händelsen, vilket krävs för en fällande dom.

Dålig polisutredning

Man, 33 år, Gävle

Åtalas för att ha våldtagit sin sambo i parets lägenhet. Enligt kvinnan puttar han in henne i den nyfödda dotterns sovrum och våldtar henne på en madrass. Hon vill inte ha sex på grund av komplikationer efter förlossningen och skriker på hjälp flera gånger, men han håller för hennes mun. Dottern befinner sig i rummet intill. 

Mannen frias från både våldtäkt och barnfridsbrott. Det saknas bevis för att våldtäkten ägt rum. Tingsrätten kritiserar i domen polisutredningen på flera punkter. Bland annat kördes kvinnan in för att göra en gynundersökning, men hon upplystes inte om att den kunde få stor betydelse för polisutredningen, vilket ledde till att någon kroppsbesiktning inte gjordes. Något formellt rättsintyg i samband med undersökningen utfärdades inte heller. "Rätten finner det anmärkningsvärt att en rättsläkare inte fått möjligheter att göra utredningen eller ett yttrande kring en så allvarlig anklagelse som våldtäkt", skriver tingsrätten. 

Mamman tiger

Man, 45, Sandviken

Åtalas för grov misshandel för att ha gett sin sambo flera sparkar mot kroppen, tagit stryptag och hotat att döda henne inför parets 13-åriga dotter. Han åtalas också för olaga hot efter att en vakt i arresten hör honom säga att han ska döda kvinnan när han kommer ut. 

Han frias från både grov misshandel, barnfridsbrott och olaga hot. Kvinnan har vittnat om misshandel i polisförhör, men vid huvudförhandlingen i tingsrätten vägrar hon uttala sig och åtalet ogillas.

Åklagarmiss

Man, 45, Märsta

Åtalas för misshandel och barnfridsbrott. Kvinnan han har en relation med vaknar en morgon blåslagen i ansiktet. Det blir bråk mellan paret, mamman får ta emot flera örfilar och hennes nioåriga son ringer polisen. Mamman har svårt att minnas vad som hänt på natten.

Mannen frias från både misshandel och barnfridsbrott. Motiveringen är att åklagaren åtalat enbart för de slag som delats ut på morgonen och tingsrätten anser inte att det är bevisat att den allvarligare delen av misshandeln skedde just då. 

Döms för grovt olaga hot

Man, 50 år, Örebro

Åtalas för två fall av grovt olaga hot och barnfridsbrott för att ha hotat sin sambo och deras sexåriga dotter. Enligt åtalet har han riktat en yxa mot dem när de befann sig inne i ett tält och hotat att döda dem. Han ska också ha jagat efter dem med yxan. Mannen hävdar att han inte minns vad som hände.

Han döms för grovt olaga hot mot både dottern och sambon, men frias för barnfridsbrott. Han döms samtidigt för rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot vapenlagen. Straffet blir sammanlagt ett års fängelse.

Farbror ej närstående

Man, 26 år, Ulricehamn

Åtalas för barnfridsbrott, skadegörelse och grovt olaga hot för att ha dödshotat sin mamma. Enligt åtalet har han gått mot henne med en hammare och skrikit "jag ska döda dig din jävel och sen ska jag komma tillbaka och bränna ner huset". Det skedde inför kvinnans fyraåriga barnbarn, som mannen är farbror till. Mannen nekar till båda brotten.

Han fälls för olaga hot mot kvinnan, men frias från barnfridsbrott. 

Fälldes: 

9600 kronor i skadestånd

Man, 46, Vallentuna

Åtalas för misshandel och barnfridsbrott för att ha sökt upp sin före detta fru under pågående separation och misshandlat henne inför deras fyra gemensamma barn. Ett av barnen ringer polisen och pappan erkänner på plats.

Mannen fälls för båda brotten och får fem månaders fängelse. Barnen får 9 600 kronor var i skadestånd.

Fängelse i fem månader

Man, 40 år, Malmö

Åtalas för misshandel, skadegörelse och barnfridsbrott för att ha slagit sin fru i ansiktet inför deras gemensamma son. 

Mannen erkänner och fälls för de tre brotten han åtalats för. Straffet blir fängelse i fem månader och sonen får 10 000 kronor i skadestånd.

Döms mot nekade

Man, 44 år, Malmö

Åtalas för två fall av misshandel, barnfridsbrott och övergrepp i rättssak för att ha slagit sin fru och en av parets gemensamma döttrar inför tre av de övriga barnen i familjen. Dottern fick slag riktade mot sig när hon försökte få bort pappan från mamman. Enligt åtalet hotade pappan dem med att det skulle få konsekvenser om de kontaktade polisen.

Mannen döms mot sitt nekande till tre månaders fängelse och att betala 5 000 kronor var i skadestånd till barnen.

Döms mot nekande

Man, 34 år, Jordbro

Åtalas för grovt olaga hot och barnfridsbrott för att ha kastat en glasvas mot sin fru och sedan hämtat en kökskniv och hotat att döda henne i deras gemensamma lägenhet. Allt skedde inför parets åttaåriga dotter. 

Mannen döms mot sitt nekande till nio månaders fängelse och att betala 10 000 kronor i skadestånd till dottern.

Misshandlade 14-åring

Man, 39 år, Haninge

Åtals för misshandel, olaga hot och barnfridsbrott för att ha slagit och hotat sin 14-åriga dotter inför den åttaåriga lillasystern. Det skedde i lägenheten där barnen mot med sin mamma.

Mannen döms mot sitt nekande till fem månaders fängelse och ska betala 10 000 kronor i skadestånd till åttaåringen.

Pappan erkänner

Man, 39 år, Växjö

Åtalas för misshandel och barnfridsbrott för att ha slagit sin fru flera gånger i ansiktet inför parets dotter. Det skedde i deras gemensamma lägenhet som är 34 kvadratmeter stor. 

Pappan erkänner att han slagit mamman men säger att han inte var medveten om att dottern var i närheten. Dottern säger i förhör att hennes hjärta gick i tusen bitar när hon såg vad som hände och att hon försökte ropa på hjälp.

Pappan döms till fängelse i fyra månader och ska betala 10 000 kronor i skadestånd till dottern.

Barnfridsbrott

Den 1 juli i år trädde lagen om barnfridsbrott i kraft. Det innebär att det är brottsligt att utsätta barn för att bevittna våld i nära relationer. 

Straffet är fängelse i upp till två år. 

I början av september hade drygt 700 anmälningar gällande barnfridsbrott kommit in till polisen.

Under de två första månaderna väcktes ett 20-tal åtal. Fram tills i mitten av september hade tolv ärenden avgjorts.